Elke dag Bakdag bakboek

Link naar inkijkexemplaar op Bol.com

Een nieuw boek van Jayne Jubb! Het eerste boek met de titel Bak! was een succes. Lees hier de recensie.
Nog altijd runt Jayne, samen met haar man Sjoerd, de buurtbakkerij De BuiksloterBakery die ontstaan is vanuit het concept ‘bakken voor de buren’.
Het moet geweldig zijn om zo’n buurtbakkerij om de hoek te hebben. Helaas is dat voor velen van ons niet het geval en dus zijn we aangewezen op de bakboeken van Jayne.

In haar tweede boek Elke dag bakdag verrast Jayne ons met heel veel baksmoesjes. Een baksmoesje geeft je een reden om iets lekkers te bakken. En dan niet alleen op de bekende feestdagen, want er zijn veel meer redenen om je mengkom uit de kast te halen. Naast de heerlijke recepten krijgen we een inkijkje in het leven van Jayne en haar man. Hoe is ze, als Engelse, in Nederland terecht gekomen en hoe ervaart ze het leven hier? Hoe is De BuiksloterBakery ontstaan? We nemen een kijkje achter de schermen van de bakkerij en Jayne laat zien dat er ook weleens iets misgaat.

In de recepten wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van keukenapparatuur en bakvormen. Veel van de recepten zijn glutenvrij, zonder suiker en zonder lactose. Jayne is van huis uit chemicus en dat heeft tot gevolg dat de recepten heel zorgvuldig zijn samengesteld en dat we uitgebreid uitleg krijgen. Ze heeft ook een manier gevonden om deeg voor brood slechts 10 seconden te kneden in plaats van 10 minuten. Zoals ze zelf zegt: “Bakken is tenslotte gewoon scheikunde.”
Er zijn zes hoofdstukken die allemaal twee maanden beslaan. Zo bakken we ons het jaar rond.

Echt heel fijn is het feit dat Jayne ons leert om bakvormen en hoeveelheden makkelijk om te rekenen.  Als je dat kunt dan hoef je dus niet zo heel veel bakvormen te hebben. Reken de recepten gewoon om naar de afmeting van de bakvorm die je al hebt.
Tussen de recepten door zijn er de verhalen die Jayne met een aanstekelijke humor op heeft weten te schrijven. Heb je iets lekkers gebakken? Dan snel een kopje thee of koffie erbij en fijn lezen!

De recepten zijn ook nu weer om van te watertanden. Een pinda-chilibrood of een uitwaai-uienbrood met haver en appel. Een Hemelse triple kokoscake of een kruidige peer, walnoot en roggecake. Mijn hart maakte een sprongetje bij het spekjesbrood met rozemarijn en bij de tomatenfocaccia. Bij de recepten zien we prachtige smulfoto’s. Je zou de gezonde chocoladefudge met crunchy pinda’s zo van de pagina plukken.

Jayne Jubb heeft met Elke dag bakdag een geweldig fijn bakboek afgeleverd vol met recepten die voor iedere hobbykok prima te maken zijn. De inhoudsopgave en een paar van de recepten zijn te zien in het inkijkexemplaar op Bol.com.

Elke dag Bakdag | Jayne Jubb
Becht | €26,99
ISBN 9789023017066