Tessa Kiros is geboren in Londen. Haar moeder komt uit Finland en haar vader uit Griekenland. Ze is opgegroeid in Zuid-Afrika en heeft in heel wat landen gewerkt in restaurants en bij families thuis. Ze is getrouwd met een Italiaan en is dol op reizen en recepten verzamelen. Inmiddels heeft ze 10 boeken op haar naam staan en de nieuwste is De Franse wereldkeuken. Een kookboek maar zeker ook een reis- en leesboek over de vele verschillende smaken uit de Franse wereldkeuken. Tessa Kiros neemt je mee naar de Provence en Normandië, maar ze maakt ook de oversteek naar de voormalige koloniën van Frankrijk: Guadeloupe, Vietnam, Pondicherry en La Réunion. Gebieden met een eigen geschiedenis waar de gerechten bereid worden met lokale producten en volgens de lokale tradities.

Tessa Kiros kan heel smakelijk vertellen en dat begint al in de inleiding. Wat ze schrijft zie je als een film aan je voorbij trekken met alle geuren en kleuren die daarbij horen. Het is dan ook een heerlijk boek om in eerste instantie op je gemak door te lezen. Pas daarna gaan we naar de recepten kijken. Het boek bevat meer dan 150 recepten uit Frankrijk en haar voormalige koloniën. Het begint met de Provence en je kunt je voorstellen dat we daar de traditionele gerechten zien. Tapenade, Pissaladière, Tarte à la Tomate, Bouillabaisse en ga zo maar door. De recepten uit de voormalige koloniën zijn vaak onbekender maar ook allemaal zeer smakelijk en kleurrijk.

Heerlijke gerechten zoals Thuongs omelet met lente-ui, Kleefrijst met kokos en gember, Ratatouille créole, Rijst met rode bonen. Uiteraard zie je in de recepten veel van de voormalige Franse overheersing terug. Het boek is een smeltkroes geworden van smaken en kleuren en dat alles is  voorzien van prachtige foto’s gemaakt door Manos Chatzikonstantis. Foto’s van de gerechten en van de beschreven landen en de mensen. Wat opvalt is dat Tessa niet zuinig is wat betreft de hoeveelheid ingrediënten. Sommige recepten hebben wel een heel lange lijst met kruiden,  specerijen en andere zaken. Maar dat geldt niet voor alle gerechten en een groot deel zal kookliefhebbers zeer aanspreken en inspireren.

De Franse wereldkeuken is een zeer smakelijk en kleurrijk boek dat uren lees- en kijkplezier biedt. En na het lezen de keuken in en koken maar!

De Franse wereldkeuken – Tessa Kiros – Uitgeverij Terra – ISBN 9789089897282 – €29,99

Bekijk op bol.com