Er is een eigen kookboek uitgegeven binnen de groep van Kookboekennieuws!
Eén van de recensenten van Kookboeknieuws, Natascha van der Stelt, heeft haar eerste eigen kookboek gepresenteerd. Op naar het feestje!

Wie?

IMG_1651Na enig wikken en wegen over het wel of niet maken van een eigen kookboek dook Natascha van der Stelt er vol overtuiging in. Het kan niet anders dan dat er bij haar thuis niet veel ruimte meer overbleef voor iets anders dan haver. In namelijk vier maanden tijd lag er een compleet eigen kookboek. Alles zelf gedaan en dan ook echt alles zelf: recepten, foto’s en opmaak.

Van der Stelt kwam er proefondervindelijk achter dat zij veel beter functioneert wanneer zij geen tarwe (snelle koolhydraten) en suikers eet. Dat is natuurlijk positief, maar het bleek wel te botsen met haar hobby bakken. Bakken van taarten en koekjes was haar met de paplepel ingegoten daar haar opa bakker was.
Uiteindelijk is zij gaan proberen om te bakken met suikervervangers en havermout in plaats van tarwe. Het bleek te lukken en ook nog smakelijk te zijn. Het verder experimenteren begon. Van der Stelt kwam er achter dat er meer vraag is naar deze kennis en zo is het idee ontstaan om een eigen kookboek te schrijven.

Wat?

Het is een kookboek geworden met zowel hartige als zoete baksels, met tussendoortjes en complete hoofdmaaltijden. Met zo’n 65 recepten kan je je goed laten inspireren om ook eens anders te bakken dan volgens de alom bekende manier.
Laten we duidelijk zijn dat het geen dieetboek is; er staan geen voedselwaardentabellen in en er wordt gebakken met boter en room.
Het speelt in principe wel in op de hype dat suiker het nieuwe gif is. Het wordt alleen gebracht zonder het wijzende vingertje. Van der Stelt probeert je echt de handvatten te geven om iets nieuws te proberen en te leren.

Waar?

IMG_1639Op naar Amsterdam-Noord. Daar blijkt haar man de eigenaar te zijn van een eigen boekwinkel. Ja, wat is dan een mooiere plek om je boek te presenteren. Tussen de vele boeken stond een tafel speciaal ingericht met stapels ‘Bakken met haver’ en vele hapjes om te proeven. Zo was er een worteltaart, appeltaart en zoete aardappeltaart. Konden we proeven van kaasmuffins, chocoladecake, mueslirepen, Zuid-Afrikaans beskuit en nog enkele koekjes.

Hoe?

Te midden van vrienden, familie en collega’s werd het eerste boek overhandigd aan Danny Jansen, de bekende tv-kok. Jansen vertelde erg blij te zijn met dit bakboek. Volgens hem is er veel vraag naar en hijzelf heeft er geen kaas van gegeten. Jansen is dan ook van mening dat het erg fijn is wanneer iemand anders het experimentele koken voor je heeft gedaan, zodat jij alleen de kunstjes uit een boek hoeft na te doen.

IMG_0678-2[4] (1)Voordat we al het lekkers gingen proeven werd Van der Stelt nog kort geïnterviewd door Maaike Ebbinge (ik). Zo kwamen we te weten dat niet alle hapjes op tafel hartig zijn, ook al zitten er geen suikers in. De suikers worden vervangen door natuurlijke zoetmakers als  gedroogd fruit, specerijen en vanille. Verder gaf Van der Stelt aan dat je vooral zelf aan de slag moet gaan om te ondervinden dat het anders bakken is en ook dat het anders proeft maar wanneer je de stappen in het boek volgt, moet het goed komen.

Meer interesse: kijk verder op de site van Natascha van der Stelt.
Volgende week op deze site een recensie van het boek Bakken met haver.

Foto van Natascha van der Stelt en Maaike Ebbinge is gemaakt door Shyma in Boekenland