Toen vorig jaar Koken met kleur uitkwam van Joke Boon was ik verrast. Zoete recepten met bonen waren nieuw voor me: speculaasvla gebonden met kikkererwtenmeel of een meringuerol met ctiroenboontjescrème. Nu is er zelfs een heel boek vol, Bakken met bonen heet het. De auteur is een Zweedse die ging experimenteren door een zoon die niet van groenten hield en zeker niet van peulvruchten. Tel daar een dochter met glutenallergie bij op en het resultaat is Bakken met bonen.

Bakken met bonen

Na een inleidend hoofdstuk waarom we eigenlijk zouden bakken met bonen (smeuïgheid, vezels, eiwitten onder andere) en welke bonen geschikt zijn voor welke toepassingen gaan we van start. Veel van de recepten zijn glutenvrij en maken gebruik van ‘fiber husk’. Fiber wat? Na heel goed zoeken kwam ik een uitleg tegen. In het Nederlands noemen we het psylliumvezels of vlozaad.

Als eerste komen crackers aan bod. Van doperwten en venkelzaad of – heel dramatisch- zwarte bonen en zwart sesamzaad. Het uitrollen tussen twee vellen bakpapier vergt wat oefening. Net als het omdraaien van de hele plak halverwege de baktijd.
Dan volgt een aantal broodrecepten zonder gluten. Wortelbrood met rode linzen en roze bietenbrood zorgen voor een leuk kleureffect, terwijl je het op de ontbijtmuffins met haver en witte bonen moeiteloos volhoudt tot de lunch. Ook quiches, pizzabodems en pannenkoeken lenen zich prima voor bonen. Hartig taartdeeg bestaande uit kikkererwten en haver kun je vullen met wat je maar kunt bedenken. Of de kinderen een groot voorstander zullen zijn van groene pannenkoeken weet ik niet (zeker niet als ze horen dat de groene kleur afkomstig is van doperwten en spinazie).
Maar wie zal er raden dat er zwarte bonen in de chocoladebrownies zitten en dat de romigheid van de amandelcake met bessen komt door bonen en aardappelen (!) Naast een recepten register is er ook een bonen overzicht opgenomen achterin. Kijk in je keukenkastje wat voor blik bonen daar staat te verstoffen bak er iets verrassends van. Zowel voor mensen die willen experimenteren als diegenen die glutenvrij willen of moeten bakken.

Koop bij bol.com

Bakken met bonen – Lina Wallentinson – uitgever Becht – ISBN 9789023016021 – €19,99

Achtergrond cover Georgi Zvezdov via Pixabay