Anita Sumer schreef Passie voor desem waarvan je op Kookboekennieuws een recensie vindt. Toen vroeg ik me al af of je naast brood ook andere dingen met desem kunt bakken waar normaal gistdeeg voor gebruikt wordt. En jawel; Bakken met desem staat vol met hartige en zoete baksels. Van broodjes tot prinsessenbolletjes. Ook in deze editie weer veel Oost Europese traditionele recepten.

Bakken met desem

De desembakker weet het al: tijd is je beste vriend. Meer nog dan bij desembrood kosten zoete baksels tijd. Je kunt zo maar drie dagen verder zijn voor je iets afbakt. Laat je daar vooral niet door afschrikken, want als jij slaapt rijst jouw hoofddeeg rustig verder in de koelkast.
Bij het maken van zoete desem heb je actieve desem nodig (starter) die je met suiker, water en meel tot een deeg kneedt. Na een dag kneed je er opnieuw water, suiker en meel door. Vervolgens wacht je tot het drie keer zoveel volume heeft. Dat zoete desemdeeg is slechts de basis voor je hoofddeeg. Het goede nieuws is dat je zo’n zoet desemdeeg in de koelkast kunt bewaren, net als starter en dan eens per week voedt om het te onderhouden.

Anita legt alles goed uit met plaatjes en foto’s zodat zelfs ingewikkeld vlechtwerk er uitziet als iets dat je zelf ook zou kunnen. Superhandig is de formule om zelf recepten met gistdeeg om te zetten in een recept met desem. Na een gedegen introductie vind je in Bakken met desem twee delen. Een deel met hartige recepten en een met zoete lekkernijen. En tot slot nog een aantal gerechten met oud brood, voor als je toch wat overhoudt.

De recepten zijn heel divers. Engelse muffins, worteltaart en kamut tortilla’s naast Lángos en babka. Uiteraard is alles met desem gemaakt. De zoete versnaperingen maak je met zoet desemdeeg. Anita laat zien dat je zelfs strudel en mince pies met desem kunt maken. Ook cruffins, de kruising tussen muffins en croissants kennen een desem variant. En voor het opmaak recept tiramisu zou je zomaar speciaal wat melktarwebrood achterhouden.

Bakken met desem is zowel voor de beginner geschikt door de heldere uitleg als voor de die-hard vanwege de soms uitdagende technieken. Met Passie voor desem en Bakken met desem samen heb je een compleet geheel om alles wat je maar bedenken kunt met desem te maken. Mocht je er dan nog niet genoeg van hebben dan kun je terecht op de FB groep Sourdough Mania.

Bakken met desem – Anita Sumer – uitgever Lannoo – ISBN9789401477307 – €29,99