Seppe Nobels en Peter de Clercq zijn twee bekende namen in de culinaire wereld. Seppe Nobels is de top-chef van restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen en auteur van het gelijknamige kookboek. Peter de Clercq kennen we als chef-kok van restaurant Elckerlijc en wereldkampioen barbecueën en ook hij schreef een aantal boeken. Samen maakten ze kortgeleden het boek Grillmasters. Grillen op hoog culinair niveau.

Ze maakten ook twee kleine boekjes met meer toegankelijke recepten. Seppe Nobels schreef het boekje Gezonde groenten en samen met Peter de Clercq maakte hij Frisse Vis. In dit laatste boekje staan visrecepten van Peter de Clercq en een aantal groenterecepten van Seppe Nobels.

Beide boekjes hebben slechts een heel kort stukje tekst en wat foto’s als inleiding en gaan al snel van start met de recepten. Bij ieder recept staan mooie frisse foto’s van het eindresultaat. Wat kunnen we voor gerechten verwachten?

Gezonde groenten

Seppe Nobels laat ook nu weer zien dat hij een meester is als het gaat om gerechten met groenten. Deze keer ook hier en daar met kaas maar voornamelijk alleen groenten en kruiden. We zien een salade van witloof (Vlaams voor witlof), bloedsinaasappel, kappertjes en gember. Wil je een warm gerecht dan maak je witloof met gerst, zuring en abdijkaas of de bloemkool met citroentijm en pijnboompitten. Heerlijk lijkt mij ook de rodekool met roomkaas en steranijs.  Seppe Nobels gebruikt soms kruiden die niet zo makkelijk te vinden zijn maar daar is altijd wel een alternatief voor. Heerlijke recepten waarmee je echt iets bijzonders op tafel zet.

 

 

Frisse vis

Voor visliefhebbers een onweerstaanbaar boekje. We beginnen met het zelf maken van viskruiden die je daarna nooit meer kant en klaar koopt en daarna maken we een frisse marinade voor vis en schaaldieren. De warm gerookte forel met Opperdoezersalade komt hier snel op tafel. En ook de makreel met gegrilde aubergine en linzen. Je kunt zien dat Peter de Clercq een top-chef is want wie bedenkt nou gegrilde snoek gemarineerd in ganzenvet en koffie met knolselderij en vanilleolie. Een heel bijzonder gerecht. Als afsluiter bevat het boekje nog een aantal groenterecepten van Seppe Nobels.

 

 

Beide boekjes hebben een index op gerecht en een register op ingrediënt. Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat ze zulke mooie boekjes maken voor zo’n kleine prijs.

Bekijk op bol.com

Gezonde groenten – Seppe Nobels – ISBN 9789401455169
Frisse vis – Peter de Clercq en Seppe Nobels – ISBN 9789401455176
Uitgeverij Lannoo – prijs per stuk € 5,99