De Sloveense Anita Sumer heeft een passie voor desem. Die passie wil ze graag overbrengen aan anderen omdat zelf desembrood bakken niet alleen  makkelijk, maar vooral ook echt heel lekker is. Anita Sumer spreekt expres niet van ‘zuurdesem’ omdat een goed bereid desembrood niet zuur is maar juist zacht en heerlijk van smaak. Na een uitgebreide inleiding waarin we uiteraard stap voor stap leren om zelf een ‘starter’ te maken volgen 45 recepten die vrijwel allemaal voorzien zijn van prachtige foto’s. Heel vaak staan er ook stap voor stap foto’s bij de recepten.

Wie eenmaal begint met het zelf bakken van desembrood zal niet zo snel meer een brood bij de bakker kopen. Als je de zaak eenmaal op de rit hebt dan is er niet veel tijd nodig om een geurig en smakelijk brood uit de oven te halen. Maar niet alleen brood. Anita maakt ook zoet desem en bakt bijvoorbeeld croissants, zoete bollen, berliner bollen en nog veel meer. Ook glutenvrije desem maken is mogelijk. Het verdient aanbeveling om de eerste hoofdstukken die de werkwijze duidelijk uitleggen rustig helemaal door te lezen. Pas daarna gaan we aan de slag met de recepten.

Het is bijzonder om te zien hoeveel er mogelijk is met desem. Een zacht brood voor het zondagse ontbijt of een speltbrood met gekaramelliseerde uien. Een boterbrioche, Sloveense notenrol,  stokbrood of bladerdeeg maken. Het kan allemaal. En wat doe je met desem dat over is? Desempannenkoeken bakken of eierreepjes maken. Je kunt er zelfs soepen en sauzen mee binden.

In de laatste hoofdstukken krijgen we Eerste hulp voor desemdeeg. Vragen en antwoorden voor het geval iets niet lukt. Je kunt het zo gek niet bedenken of Anita weet er een oplossing voor. Ze is met recht gepassioneerd als het over bakken met desem gaat. Dat zie je ook aan de foto’s want een gewoon brood is bij Anita maar zelden een gewoon brood. Op vernuftige wijze maakt ze inkepingen en versieringen die een prachtig resultaat opleveren. Natuurlijk hoef je dat niet te doen maar mooi is het wel.

Een ideaal boek voor wie eens met desem aan de slag wil maar het boek is zeker ook bedoeld voor de ervaren bakker. Want er is met desem zoveel meer mogelijk naast brood bakken. Op Bol.com staat een inkijkexemplaar waar je de index kunt zien en een filmpje dat een goede indruk geeft van dit mooie boek. Ik zou zeggen: aan de slag!

Passie voor desem – Anita Sumer – Lannoo – ISBN 9789401469197 – €29,99