Stokbrood. Feestelijke gerechtjes om te delen.Het woord “broodoverlast” bestaat echt. Ontstaan door het feit dat mensen brood op straat gooien. Dat trekt soms ongedierte aan en daarom staan er in Rotterdam 40 broodkliko’s. Het brood dat daarin gegooid wordt gebruikt men om compost van te maken. Enig idee hoeveel brood we weggooien in Nederland? Per dag meer dan 400.000 broden. Dat is 127 miljoen kilo per jaar. Een onvoorstelbare hoeveelheid dus. En waarom? Want juist met (oud) brood kun je nog zoveel lekkers maken. Ik droom nog weleens van de broodpap die ik vroeger thuis kreeg. Mijn moeder sneed het brood in kleine blokjes. Daar ging warme melk overheen en suiker. Een traktatie!

Het kan nog veel creatiever en daarover gaat het boek Stokbrood, feestelijke gerechtjes om te delen. In totaal 34 recepten voor hapjes (sommige zijn makkelijk een maaltijd) die je maakt van overgebleven stokbrood en soms ook met ronde broden, boterhammen en kleine broodjes. Stokbroden kun je deels leegplukken en weer vullen met de meest verrukkelijke vullingen. Vrijwel allemaal even simpel. Maak op die manier een raclettebrood of een stokbrood tomaat. Als je een (stok)brood in stukjes snijdt dan kun je er een Mediterrane taart van bakken met zontomaatjes, zwarte olijven, parmezaanse kaas en nog veel meer lekkers. Ook de broodterrine met ham en courgette ziet eruit als een volwaardige maaltijd.

Maar de meeste recepten zijn echt voor hapjes en snacks die je maakt met brood. Allemaal even simpel en vaak uiterst creatief. Camembertlolly’s zou ik zelf niet bedacht hebben. Nooit meer brood weggooien want dat is echt niet nodig. Leuk boek voor een leuke prijs.

Bekijk op bol.com

Stokbrood – Guillaume Marinette – Becht – ISBN 9789023015963 – €12,99