Een boek vol met klassiekers

Het Belgisch Bakboek Royal van Stefan Elias

Inkijkexemplaar op bol.

Stefan Elias is een Belgische banketbakker die al drie boeken heeft uitgebracht. Zijn boeken zijn mateloos populair in zowel Nederland als België, en zijn vaak zelfs niet meer leverbaar. Hij verkocht al meer dan 25.000 exemplaren van het Belgisch Bakboek. En dat is echt een behoorlijk aantal. Een vierde kookboek kon natuurlijk niet uitblijven en zie daar: Belgisch Bakboek Royal. Dat is de langverwachte opvolger met 150 nieuwe recepten.

Invloeden uit andere landen
Zoals we gewend zijn beginnen we met een opsomming van standaardrecepten waar in het boek geregeld naar terugverwezen wordt. Daarna volgen de tien hoofdstukken. Net als in de vorige boeken bestaat de inhoud uit brood en banket. In Brood op de plank krijgen we ideeën voor lekker brood, zoals een boulot perlé vanille (zoet broodje met parelsuiker). Het hoofdstuk Heerlijke fruitvlaaien spreekt voor zich, net als In de koekjestrommel. Online vind je een inkijkexemplaar met de inhoudsopgave. Met een titel als Belgisch Bakboek Royal verwacht je alleen maar recepten van Belgische komaf. Dat is zeer zeker niet zo (in het eerste boek trouwens wel). We zien invloeden uit andere landen zoals een Joods vlechtbrood (babkallah) of een Italiaans amandelkoekje (ricciarelli). De receptuur is allemaal erg klassiek zoals een citroentulband. Verwacht geen nieuwe smaakcombinaties of uitbundig versierde taarten. De ondertitel van het boek is dan ook ‘onze lekkerste klassiekers’ en dat is precies wat je vindt in het Belgisch Bakboek Royal.

Viennoiserie
Bij elk recept wordt vermeld voor hoeveel personen het bedoeld is. De recepten zijn op een korte en bondige manier opgeschreven. Dat is fijn voor de ervaren bakker, maar mogelijk een struikelpunt voor de nieuwkomer. De ingrediëntenlijst is bij de meeste gerechten opvallend beknopt, al moet daarbij ook gezegd worden dat er vaak verwezen wordt naar de standaard recepten die vooraan in het boek staan (bijv. recept voor banketbakkersroom). In het Belgisch Bakboek Royal lijkt zelfs het maken van viennoiserie simpel, maar uit ervaring weet ik dat dat zeker niet zo is.

Duik de komende periode eens lekker de keuken in om zelf een Belgische lekkernij te maken. Met dit nieuwste boek van Stefan Elias zal dat zeker lukken. Ik was al fan van de eerdere boeken van Stefan, en ook dit vierde boek stelt niet teleur. Het boek staat vol met klassiekers en daar is niets mis mee. Ze zijn immers niet voor niets klassiekers geworden.

Belgisch Bakboek Royal | Stefan Elias | Hannibal Books | ISBN 9789464941517 | €39,95