Deze Engelse gembercitroenkoekjes uit Natascha bakt zonder suiker en tarwe zijn makkelijk te maken, heel voedzaam door de haver en abrikozen én ook nog eens lekker. Misschien moet je even wennen aan de afwezigheid van suiker, maar het schijnt dat je, wanneer je eenmaal bent afgekickt, geen Hema- of banketbakkerstaart meer blieft!

Engelse gembercitroenkoekjes

Niet moeilijk en bijna net zo mooi als die van Natascha

Ingrediënten (voor 20-25 stuks, glutenvrij)
75 g gedroogde biologische abrikozen
170 g havermeel
150 g havermout
1½ tl bakpoeder
1 el zest van een biologische citroen
2 tl gemberpoeder
snufje zout
2 eieren, losgeklopt

Verder nodig
staafmixer
ijsschep (ø 4,5 cm)

Bereiding
– Verwarm de oven voor tot 170°C. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Laat de abrikozen 10 minuten wellen in kokend water.
– Meng in een grote kom havermeel en havermout, bakpoeder, citroenzest, gemberpoeder en zout.
– Giet de abrikozen af. Snijd de boter in stukken en voeg die toe aan de abrikozen. Pureer met een staafmixer de abrikozen en de boter tot een gladde puree en roer die door het meel. Voeg de eieren toe en blijf roeren met een bakspatrel tot een samenhangend deeg ontstaat.
– Laat het deeg ongeveer 5 minuten staan als het nog erg nat is.*
– Schep met een ijsschep (ø 4,5 cm) of twee eetlepels bolletjes deeg op de bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte. Druk met een vork de bolletjes plat.
– Bak de koekjes in 20 tot 25 minuten goudbruin en knapperig. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster.

* Als je het deeg even laat staan, dan hebben het havermeel en de havermout de tijd om het vocht goed op te nemen. Het deeg krijgt hierdoor meer samenhang en wordt minder ‘nat’.

Recept en foto uit:
Natascha bakt zonder suiker en tarwe – Natascha van der Stelt – Uitgeverij Orlando – ISBN 9789 492086990 – €22,50
Fotografie en styling: Natascha van der Stelt. Boekverzorging: Janine Jansen.

Bekijk op bol.com