Al heel lang is Frankrijk een populair vakantieland. Sterker nog, ondanks het feit dat we steeds meer en verder reizen is Frankrijk nog altijd het populairste land onder Nederlanders. Dat is begrijpelijk want het is een groot land met veel verschillende regio’s die ieder hun eigen bijzonderheden hebben en het is snel te bereiken. Ondanks het feit dat je er binnen een paar uur bent is Frankrijk in veel zaken toch zo heel anders dan ons koude kikkerland. Met name op culinair gebied is dat het geval maar ook in leefgewoontes zijn de verschillen soms aanzienlijk.

Mijn Frankrijk van Onno Kleyn doet pagina na pagina verslag van al die verschillen die voor alle francofielen zo herkenbaar zijn. Onno reist al sinds 1975 regelmatig naar alle uithoeken van Frankrijk en heeft er sinds 12 jaar een huis. Het is een huis dat een echt thuis is want als hij er tijd doorbrengt gaat het werk gewoon door en is het vaak ook een vertrekpunt voor een ‘echte vakantie’.
Het is met Mijn Frankrijk al net als met zijn boek over Italië, (lees hier de recensie) als je er eenmaal aan begint is stoppen met lezen geen optie meer. Zeker niet als je Frankrijk zelf kent van bijvoorbeeld vakanties. Het leuke is wel dat je de beschreven zaken, mensen, tradities en nog veel meer ziet door de ogen van Onno. Aan de ene kant heel herkenbaar maar toch met een andere blik.

Want Onno lijkt alles wat zich om hem heen afspeelt haarscherp waar te nemen en hij heeft een fenomenaal geheugen en heel veel volgeschreven notitieboekjes. Als je dan ook nog zo smakelijk en boeiend kunt schrijven als Onno dan is ieder boek van hem een feest. Mijn Frankrijk is doorspekt met recepten. Hier en daar met een stukje eigen inbreng maar vaak ook zijn het de bekende klassiekers die iedere Frankrijkganger weleens op zijn of haar bord heeft zien liggen. Maar de verhalen … oh de verhalen! Je geheugen knalt aan alle kanten deurtjes open. Oh ja, weet je nog, die markt, dat dorpje, het gekke restaurantje, de mooie stad en alle culinaire wetenswaardigheden. Want dat krijg je er nog even bij cadeau. Je wordt van een boek van Onno altijd wijzer. Veel van zijn kennis draagt hij aan de lezer over. Of het bij ons ook blijft hangen is nog maar de vraag maar dat geeft je dan weer het excuus om Mijn Frankrijk na verloop van tijd nog een keer te lezen.

Ook grappig om te lezen dat het gezin Kleyn jarenlang kampeerders waren. Nooit gedacht. Ze huurden daarna soms huisjes en gingen ondertussen op zoek naar een eigen plek. Die zoektocht en het vinden van die eigen plek zijn alleen al bijna een eigen boek waard. En eigenlijk geldt dat voor meer onderwerpen. Vaak dacht ik, vertel nou eens wat meer! Het is te kort en kan veel en veel uitgebreider. Dat is nu eenmaal zo als je ergens geen genoeg van kunt krijgen. We reizen samen met hem en zijn gezin door het hele land. Onno weet het zodanig op te schrijven dat hij het alleen tegen jou lijkt te hebben. Hij neemt je aan de hand en begint te vertellen. Hier en daar een stukje geschiedenis, dan weer watertandend heerlijke beschrijvingen van gerechten, vermakelijke en bijzondere personages, wijnen en interessante weetjes. Er bestaan twee soorten dragon! Maar echt! Nooit geweten en vanaf nu sta ik in het tuincentrum de blaadjes stuk te wrijven om te ruiken/proeven welke van de twee het is.

Nieuwsgierig? Ja, Onno is nieuwsgierig en maakt ook de lezer nieuwsgierig. Lees daarom Mijn Frankrijk met een kladblok of aantekenboekje ernaast. Kijk, kliederen in een boek mag niet in mijn wereld tenzij je twee exemplaren hebt. Dus dan een aantekenboekje voor zaken die nader onderzocht of onthouden moeten worden. Dat kan van alles zijn. Op Google streetview met eigen ogen gaan bekijken wat Onno beschrijft. Of nog meer informatie over … noem het maar op. En ook dit boek is weer voorzien van de inmiddels zo herkenbare tekeningen van kunstenares Marly Hendricks.
Eén ding viel me op en viel me tegen. En dat is het aantal pagina’s. De Grote Kleyn en Mijn Italië zijn dikker en hebben meer pagina’s!! Dat is heel jammer maar ook hoopvol. Want misschien komt er ooit weleens een Mijn Frankrijk deel II. Francofiel of geen francofiel. Gun jezelf dit boek.

Mijn Frankrijk. Verhalen en recepten | Onno Kleyn
Nijgh & van Ditmar | €29,99
ISBN 9789038809915