Bij hotdogs denk je misschien eerder aan New York, maar volgens auteur Trine Hahnemann van Kopenhagen Food is het dé snack van de Deense hoofdstad: ‘Er is zelfs een hotdogkraampje op het vliegveld om thuiskomende Kopenhagenaars met heimwee te verwelkomen.’

Deense hotdogs
Zelf de broodjes bakken is het allerlekkerst, maar heb je geen tijd, koop dan mooie stevige puntjes bij de bakker.

Ingrediënten (voor 10 stuks)
Broodjes:
25 g verse gist
300 ml lauwwarme volle melk
50 g gezouten boter
500 g bloem, plus extra om te bestuiven
1 el suiker
1 tl fijn zeezout
1 ei, losgeroerd

Komkommersalade:
250 ml appelciderazijn
3½ el water
125 g fijne kristalsuiker
snufje zeezout
2 komkommers

Hotdogs:
10 saucijsjes van goede kwaliteit
100 g gebakken uien
4 el fijngesneden rauwe ui
tomatenketchup
zoete Scandinavische mosterd
remoulade

Bereiding
Verkruimel de gist boven de melk en roer tot hij is opgelost. Smelt de boter en roer hem door de melk. Roer de bloem, suiker en het zout erdoor en kneed het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak. Leg het deeg in een kom en laat het afgedekt met een theedoek bij kamertemperatuur in 1-2 uur rijzen tot het in omvang verdubbeld is.
– Vorm 10 dikke ovale broodjes van het deeg en leg ze op twee met bakpapier beklede bakplaten. Laat ze afgedekt met bakpapier 20 minuten narijzen.
– Meng voor de komkommersalade de azijn, het water, de suiker en het zout in een kom van niet-reagerend materiaal. Snijd de komkommers in dunne plakjes, voeg ze toe aan het azijnmengsel en laat dit minstens 30 minuten intrekken.
– Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestrijk de broodjes met losgeroerd ei en bak ze 20-25 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster.
– Bak in een koekenpan zonder vet de saucijsjes 5-10 minuten, afhankelijk van hun formaat, tot ze gaar zijn. Zet intussen de uien en sauzen klaar. Laat iedereen zijn broodje worst naar eigen wens beleggen!

 

Recept & foto uit:
Kopenhagen Food: Recepten, tradities en verhalen – Trine Hahnemann – Spectrum – ISBN 9789000366620 – €29,99

Foto hotdogs © Columbus Leth