Blijkbaar ben ik de enige die Donal al kende van TV. Dat wil zeggen in alle recensies die verschenen zijn hadden de auteurs nog nooit van hem gehoord. Maar dat hij zo veel meer doet dan koken met Italiaanse oma’s dat is nieuws voor mij. Termen als ‘move over Jamie’ en ‘Donal Skehan is mijn held in de keuken’ wekken hoge verwachtingen. Vers! is het zesde kookboek op rij en zijn eerste in het Nederlands vertaalde werk. Om dat te vieren was er een lunch georganiseerd in aanwezigheid van Donal met een select gezelschap dames en een enkele heer. Alle dames vielen als een blok voor Donal. Hij blijkt niet alleen knap en getalenteerd, maar ook heel aardig. Vers! is trouwens opgedragen aan zijn bruid Sofie (sorry dames).

Afijn, het gaat uiteindelijk om de inhoud en niet om het uiterlijk. Dus hoe staat het met de inhoud van Vers!? De eerste indruk is een fris boek met een hardcover dat een ongedwongen sfeer uitademt. Tjonge wat een multi-talent, de foodfoto’s zijn ook nog eens van eigen hand. Het sleutelwoord is balans. De recepten zijn gebaseerd op veel verse groente, fruit, volwaardige granen en minder, maar beter vlees. Gezond, lekker en simpel te maken waarbij “hippe” ingrediënten ook een plekje krijgen.
Zowel snel als slow en zo nodig lactosevrij of glutenvrij. Zo’n beetje iedere kookboekenauteur doet daar tegenwoordig aan mee. Bij de recepten staan leuke intro’s die een klein inkijkje in het leven van Donal geven. Zo leren we bijvoorbeeld dat zijn hond de ontbijtmuffins ook heeft goedgekeurd ;-).

In het eerste hoofdstuk vooral moderne ontbijtgerechten als overnight oats, granola, sappen en ontbijtmuffins. Wat uitgebreidere weekendrecepten ontbreken niet: zoals gezonde Eggs Benedict en een full Irish breakfast, maar dan vegetarisch.
Eten onderweg staat vol handige, van tevoren klaar te maken gerechten. Zo kun je buitenshuis op je werk of op school ook gezond eten en ben je niet afhankelijk van het aanbod in de kantine. In dit hoofdstuk tref je soepen, salades en wraps aan. Met de mini falafelballetjes & kruidenyoghurtsaus steek je je collega’s de ogen uit, om van de sushibowl met zalm nog maar te zwijgen.

Zowel in de Supersnelle Suppers als de Relaxed Dinners komt de voorliefde voor Oosterse en Aziatische gerechten tot uitdrukking. Het verschil zit hem met name in de bereidingstijd. De bloemkool als rijstvervanger (nasi goreng!) en als pizzabodem kun je niet meer vernieuwend noemen. Maar verder staan beide hoofdstukken vol lichte gerechten die stuk voor stuk heel goed te maken zijn en hoge ogen zullen scoren. Inderdaad a la Jamie Oliver; het lijkt zo simpel en dat is het ook, maar je moet het wel even bedenken.

We gaan nog even door met de Toetjes en Taarten. Daar kun je nooit genoeg van krijgen en dat vindt Donal gelukkig ook. Als laatste hoofdstuk voor het trefwoordenregister vind je Voorraadkastkoken. Niet koken met wat je in de voorraadkast aantreft maar juist recepten om op voorraad te maken zoals specerijenmengsels (dukkah, za’atar), pesto, dressings en kruidenyoghurt. Leuk is ook het recept voor knäckebröd met karwij, zijn vrouw is namelijk Zweedse en anders dan bij ons is knäckebröd in Ierland nauwelijks verkrijgbaar.

Zoals in de intro gemeld heeft Donal al een flink aantal kookboeken op zijn naam staan die helaas geen van allen in het Nederlands zijn vertaald: Good Mood Food, Kitchen Hero en Home Cooked om maar een paar te noemen. Het is te hopen dat zijn nieuwste boek uit 2016 Eat Live Go het volgende Nederlandstalige boek van deze jonge veelbelovende chef wordt. Want hier willen we meer van zien!

Nieuw Amsterdam – € 24,99 – ISBN 9789046821299

Koop bij bol.com