Rome. De stad als openluchtmuseum. De stad van de Romeinen. De hoofdstad van de Italianen en dus de stad van heerlijk, verrukkelijk eten.

Uit het boek Verrukkelijk Rome springt de zon, het dagelijkse feest van eten en de mooie stad van de bladzijdes af en daarnaast sprankelt de aantrekkelijke Romeinse kokkin Eleonora Galasso haar enthousiasme over ons heen.

Galasso is Romeinse, maar zij woont daarnaast ook in Parijs en Londen. Naast kokkin is zij foodblogster en nu dus ook kookboekenschrijfster. Zelf zegt zij ‘Food Interpreter’ (voedsel tolk) te zijn: “eten vertelt een verhaal en ik zie het als taak om dat verder te vertellen”.
Haar boek is uitgekomen op de Engelse markt en op haar site kan je onder andere dit leuke filmpje vinden over het ontstaan van het boek.
Je ziet de fotograaf David Loftus aan het werk en hij legt uit dat  een goede receptfoto duidelijk moet maken hoe het gerecht eruit komt te zien zodat een thuiskok in ieder geval weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Daarnaast moet de foto zo aantrekkelijk zijn dat je elk recept ook daadwerkelijk wilt gaan maken. Dit alles is in dit boek erg goed gelukt.
De receptfoto’s zijn aantrekkelijk en de foto’s van Rome en van Galasso, in de mooiste jurken op een Vespa, versterken dit allemaal. Je krijgt met het doorbladeren van het boek zin om te gaan koken, vrienden uit te nodigen om bij je aan te schuiven of om razendsnel een vlucht naar Rome te boeken.

De indeling van het boek is aan de hand van een dag uit het leven van een Romein: ontbijten doe je in een bar, merende (tussendoortje) pak je uit de snoeppot, lunchen kan onderweg of met familie, dan is het tijd voor de zeer belangrijke Aperitivo, daarna diner en de nachtelijke trek.
Het diner is uitgesplitst in een hoofdstuk voor de romantische etentjes, de feestelijke momenten en de dagelijkse diners. Verder wordt er nog aandacht besteed aan cakes & co en alles wat je moet maken voor in je voorraadkast.

In dit boek staan ruim honderd recepten die ook allemaal voorzien zijn van zeer sprekende Italiaanse namen. Hierbij een greep uit de vele recepten:
tortino di verdure incartato (ingepakte groentetaart), carpaccio di spigola con pesche, kiwi e rughetta (carpaccio van zeebaars met perzik, kiwi & rucola), olive all’ascolana (gefrituurde gevulde olijven) en coniglio brodettato della vendemmia con uva e olive (gestoofd konijn met druiven & olijven).
Er zijn zowel authentieke als hedendaagse Romeinse recepten opgenomen. De recepten zijn helder beschreven, de ingrediënten zijn hier goed te verkrijgen en het enthousiasme van Galasso neemt je verder mee. Aan het begin van elk hoofdstuk en recept vertelt zij iets over de herkomst van het recept of product, iets over zichzelf of over het verrukkelijke Rome.

Verrukkelijk Rome – Eleonora Galasso – Uitgever: Good Cook – €24,95 – ISBN 9789461431639