We hoeven vast niet meer uit te leggen wie Jeroen Meus is. Wil je meer over hem weten dan kun je op deze website zijn naam intoetsen bij de zoekfunctie. Je ziet dan direct welke boeken er nog meer gerecenseerd zijn. In die recensies staat meer over Jeroen Meus.

Bij het bespreken van Zomerkost beperken we ons tot het boek. In zijn vrolijke voorwoord kijkt Jeroen terug op de zomers van vroeger en alleen al het lezen daarover maakt je blij. Zoals vrijwel iedereen is Jeroen Meus ook dol op de zomer. Hij houdt van alle seizoenen maar in de zomer is alles net iets specialer. Het aanbod van groente en fruit is groot en alles is op zijn smakelijkst. De recepten zijn, zoals we wel een beetje gewend zijn, uitgebreid met vaak behoorlijk wat ingrediënten. Maar je kunt er zelf voor kiezen om een gerecht wat simpeler te houden.

Zoals het recept Tomaat-garnaal. Hij pelt de grijze (Hollandse) garnalen zelf en maakt, tussen neus en lippen door, ook nog even een garnaalfumet door de schilletjes eerst te drogen in de oven en dan met wat groenten en kruiden een half uur te laten trekken. Die fumet vriest hij dan in en heb je bij het recept verder niet nodig. Je kunt het later gebruiken om soep of risotto te maken bijvoorbeeld. Jeroen doet niets half. Dat zie je in zijn Tv-programma ook. Voor hobbykoks die echt graag koken is dat heel fijn want je bent lekker bezig met je favoriete hobby en je zet vervolgens iets geweldigs op tafel. En met de duidelijke stap voor stap uitleg van Jeroen kan echt iedereen iets bijzonders maken.

Het boek bevat vijf hoofdstukken. We beginnen met Apero. Apero wil zeggen “samenkomen om een hapje te eten en iets te drinken”. Het is net even iets uitgebreider dan een borrel.
Daarna volgen recepten voor een picknick en die kun je natuurlijk gewoon in je eigen tuin houden. Vervolgens de lunch, het diner en we sluiten af met zoet.
Al bij het doorlezen van de inhoudsopgave kun je niet anders dan watertanden. Maken we Gevulde meloen met Bellota (ham) en feta of gaan we voor een runderburger met chorizo en tomatenaioli. Ook de gegrilde gamba’s met bloemkool en de zeebaars met geplette aardappel en tomaten wil je vast proberen. En het eerstvolgende diner beginnen we met tomaat-groentesoep met basilicumolie. De maaltijd afsluiten doen we met een trifle met kiwi of een rijsttaart met aardbeien en witte chocola.

De grote kleurige foto’s op mooi glanzend papier laten het allemaal nog eens een keer zien. Naast de index aan het begin sluit het boek af met een heel uitgebreid register op ingrediënt. Je zult nooit lang hoeven zoeken naar een recept.

Een aanrader, dit inspirerende en mooie kookboek van Jeroen Meus. Veel kwaliteit voor een prima prijs.

Bekijk op bol.com

Zomerkost – Jeroen Meus – Manteau – ISBN 9789022336175 – €19,99