Dagný Rós Asmundsdóttir is een Belgisch-IJslandse TV kok te zien bij de Belgische kookzender Njam. Ze schreef al eerder een kookboek onder de titel Easy Iceland en nu is er het boek Easy Nordic. Het boek Easy Nordic draait om samenzijn, doe maar gewoon en het inmiddels bij vrijwel iedereen bekende begrip “hygge”. In IJsland ga je niet uit eten met familie en vrienden. Afgezien van het feit dat het daar blijkbaar erg duur is, vinden mensen het gewoon veel leuker en gezelliger om thuis samen te zijn en voor elkaar te koken. De moeder en grootmoeder van Dagný waren heel goede koks dus het koken is haar met de paplepel ingegoten.

Na de inleiding waarin we meer lezen over de IJslandse leef- en culinaire gewoontes volgen 75 recepten. Een onderverdeling in hoofdststukken is er niet omdat vrijwel alle 75 gerechten bedoeld zijn om gemaakt te worden als onderdeel van een tafel vol met kleinere gerechten. Ideaal dus als je van plan bent om een bijzonder buffet voor veel mensen te maken maar ook met een kleiner gezelschap is het heerlijk om veel verschillende hapjes op tafel te zetten. Omdat de vaste structuur van duidelijke hoofdstukken ontbreekt is het een ‘even lekker bladeren’ kookboek geworden.

Er zijn natuurlijk ook gerechten die je als hoofdgerecht kunt serveren. Net zo goed als de kleinere hapjes uitstekend als voorgerecht op tafel kunnen komen. Er staan ook hier en daar wat drankjes en nagerechten tussen. Zoals je kunt verwachten in een Nordic kookboek zien we behoorlijk wat visgerechten maar ook meer dan genoeg vlees en groenterecepten. Het is zeker niet alleen maar IJslands wat de klok slaat want een Linzenhumus met sesampasta of Gelakte zeeduivel met kokosrijst en koriander zijn vast geen echte Nordic recepten. Maar lekker is het allemaal wel.

Overheerlijke gerechten en hapjes trekken aan ons voorbij. Citroenzalm met romige dillesaus en knapperige prinsessenboontjes, Chrunchy vistaco’s met jalapeñosaus, Salade van kip, feta en sugarsnaps met een crunch van pastinaak en zoete aardappel. Of simpele hapjes zoals Dadelspiesjes met roquefort en ham, Rillade van makreel, Toast met roomkaas en gekaramelliseerde bacon.
Het water loopt je in de mond. Al is het alleen al vanwege de mooie foto’s.
Alle ingrediënten zijn normaal verkrijgbaar en de bereidingswijzen allemaal heel gewoon. Want dat zijn juist de uitgangspunten van dit boek. Hygge, samenzijn en doe maar gewoon.

Easy Nordic – Dagný Rós Asmundsdóttir – Uitgeverij Manteau – ISBN 9789022333631 – €24,99

Bekijk op bol.com