Zot van de NoordzeeWat is het toch met vis dat zoveel mensen er tegenop zien om het te bereiden of te eten. Vis is gezond en lekker en je kunt er heel veel mee doen. Zeker als je het schoonmaken van de vis aan je vismannetje overlaat, is het eigenlijk ook helemaal niet zo moeilijk.

Pionier in foodtruckland Jan Kegels, door zijn oma liefkozend ‘Jantje het visserke’ genoemd, schreef een ode aan al het lekkers dat uit de Noordzee komt. In het boek vind je ruim vijftig recepten voor 26 verschillende soorten Noordzeevis.

Quote: ‘We mogen ons bijzonder gelukkig prijzen dat we in die kleine driehoek aan het Noordzeestrand wonen, want de Noordzee is een schatkamer vol lekkers!

De recepten worden vooraf gegaan door een paar prachtige verhalen over vissers, over hoe het vissen op de Noordzee vroeger ging, over bijgeloof en over hoe er vandaag de dag wordt gevist op de Noordzee. Mooie sterke verhalen, waarbij je – als je je ogen even dicht doet – het bier en de vislucht bijna kunt ruiken. Verder vind je allerlei tips & trics voor bereiding van de verschillende soorten vis en bij iedere soort ook uitgebreide extra informatie over die soort en in welk seizoen je ze het beste kunt eten.

De recepten zijn ingedeeld per seizoen. Het begint met de herfst, het seizoen waarin je bijvoorbeeld heel goed grijze garnalen, tarbot en rode poon kunt eten. Er zijn een aantal mooie recepten van chef Peter Vlyminck in het boek opgenomen, maar ook een paar wat uitdagender recepten van gastchefs. Zo staat er bij de herfst een prachtig recept van Alexander Kooman in, met biet en rode poon. In de winter zijn steenbolk, rog, schar en inktvis lekker om te eten en daar maak je dan bijvoorbeeld schar met schorseneren mee, of inktvis met postelein.

In het voorjaar eet je tong, rode mul, griet of heek en en in de zomer kies je het beste voor wijting, zeebaars, haring of makreel. De recepten zijn gemaakt voor vier personen en zijn duidelijk omschreven. De recepten van de gastchefs zijn iets uitdagender, maar helder omschreven en voor een iets geoefende thuiskok best te doen.

Wat een fijn boek voor visliefhebbers of om iemand over te halen visliefhebber te worden! Wist je dat Zot van de Noordzee in de race is om kookboek van het jaar te worden? Je kunt hier stemmen: kookboek van het jaar verkiezing.

Bekijk op bol.com

Zot van de Noordzee – Jan Kegels – Uitgeverij Manteau – ISBN 9789022334317 – € 24,99