Doe maar gewoon! zegt Annie Deleersnijder. Ze is een kok die zichzelf alles heeft aangeleerd. Jarenlang kookte ze voor haar gasten in café Visserswelzijn in Oostduinkerke (België). Daarna werd ze de kok van een team dat het Tv-programma Gert Late Night presenteerde en daarmee werd ze bekend in Vlaanderen. Ze kookte voor de presentatoren en hun gasten op de boot waar het programma werd opgenomen. Ze had de vrije hand in wat er op tafel kwam en alhoewel ze eigenlijk al met pensioen was ging Annie gewoon door met koken. En nu is er het boekje Doe maar gewoon! Koken met Annie.

Bij het doorlezen van de inhoudsopgave doemen beelden op van een gezellig eetcafé waar een uitstekende maaltijd wordt geserveerd. En dan wel zo eentje van pannen op tafel en zelf opscheppen. Een aantal gerechten is onmiskenbaar Belgisch maar het grootste deel komt ook in Nederland op tafel. Je herkent er veel en sommige lijken heel gewoon terwijl je tegelijkertijd toch op nieuwe ideeën komt. Blijkbaar is vlees geliefder dan vis. We zien drie soepen, vier voorgerechten, acht visgerechten en maar liefst negenentwintig vleesgerechten.

Annie houdt heel erg van lekker en vooral simpel koken. Als ze aardappelkroketjes ergens bij serveert dan komen die uit de vriezer. Ze maakt wortelstoemp met daaroverheen erwtjes en een cordon bleu die door de slager gemaakt is. Soms mag je ook helemaal zelf verzinnen wat ze bedoelt met “worst”. Je kiest zelf maar wat voor worst je gebruikt in de ovenschotel met aardappelen, spruitjes en worst. Door de spaghetti bolognese gaat een halve courgette. Ze maakt ook rundertong in madeirasaus en bij de gegratineerde witlof (in ham en kaas) krijg je pasta. Overheerlijk lijken de kippenbouten die in een saus van gesmoorde groente, tomaten, room en mascarpone in de oven gaan.

Een voorgerecht waar ik nog nooit van gehoord had is de toatjespap of karnemelkstampers. Een dunne aardappelpuree met karnemelk met daar bovenop een gekookt ei. De kabeljauw met preistoemp staat al op de lijst om binnenkort te maken. Annie doet een deel van de gesneden prei bij de aardappelen en kookt ze samen, een ander deel wordt fijngesneden en gesmoord in olie en later door de stoemp geschept. En zo is Doe maar gewoon! een boek geworden vol met inspiratie en “oh ja, lekker!” eet-ideeën. Geen zin in ingewikkeld gedoe? Geen idee wat je wilt maken? Dan is dit een absolute aanrader. Recepten en inhoudsopgave zijn te zien in het inkijkexemplaar op Bol.com.

Doe maar gewoon!  | Annie Deleersnijder
€19,99 | Manteau
ISBN 9789022337080