Pasta il primo piattoPasta, il primo piatto. En dat betekent ‘Pasta, het eerste gerecht of de eerste schotel’. Chef en culinair journalist Giovanni D’Apice is een autoriteit op het gebied van pasta. Na de inleiding volgen een heleboel basisrecepten en leren we zelf pasta maken. Niet alleen de pasta’s zoals je die in de winkel koopt maar ook glutenvrije ravioli en gnocchi. Uiteraard maken we ook de klassieke sauzen die erbij horen. Botersaus met salie, tomatenbasissaus, ragu napolitano en pesto.

Al die klassiekers zijn leuk maar nog fijner zijn de recepten die daarop volgen en vaak nieuw zijn of wel een beetje bekend maar met een eigen invulling van Giovanni D’Apice. Veel van de pasta’s zijn zo simpel te maken dat echt iedereen een succesnummer op tafel kan zetten. Het is vaak een kwestie van mooi presenteren en hoe je dat doet zien we op de paginagrote foto’s die bij de recepten staan. Er is geen onderverdeling naar voorgerecht of hoofdgerecht. Dat mag je helemaal zelf bepalen. De meeste recepten zijn voor 4 personen maar niet allemaal dus wel goed kijken voor je beslist of je het als voorgerecht of als hoofdgerecht wilt serveren.

Een echt lekkere pasta valt of staat met de kwaliteit van de ingrediënten. Of, zoals in het voorwoord van Antonio Carluccio (overleden op 8 november 2017) staat: Mof Mof; Minimum of fuss, Maximum of flavour. Daar draait het bij een goed pastagerecht om. Een paar voorbeelden daarvan zijn de fusili met tonijn en basilicum, de maccheroni alla caprese, linguine met puttanesca-saus of de rigatoni met groene asperges en gerookte pancetta. Het is een lange lijst met overheerlijke en vaak bijzondere pasta’s die je stuk voor stuk zonder problemen zult kunnen maken.
Heel soms is een recept wat ingewikkelder. Bijvoorbeeld ricottagnocchi met saus van broccoli, aardappelcrème met colatura en tomatenwater. Maar dat is slechts een enkel gerecht. De meeste pasta’s blinken uit in eenvoud en raffinement.

Heel anders zijn de 10 recepten van gastchefs waar het boek mee afsluit. Of deze bedoeld zijn om zelf ook eens te maken valt te betwijfelen. De 10 bekende chefs laten zien wat ze in hun mars hebben en slechts een enkel recept is voor de hobbykok wel te doen. Zoals de spaghetti met pastrami en kaviaar van Alain Caron. Een vrij eenvoudig recept maar door de manier van presenteren een echt topgerecht.

Een puntje van kritiek is helaas nodig. Er wordt in de recepten niet altijd duidelijk uitgelegd wat een ingrediënt precies is of wat voor soort pasta er gebruikt wordt. Nu zul je doorgewinterde liefhebbers van de Italiaanse keuken niet uit hoeven leggen wat Colatura di alici is maar veel mensen zullen dat toch echt niet weten. Je zou het de Italiaanse vissaus kunnen noemen. Het is een smaakmaker die gemaakt is van ansjovis en geeft een pastagerecht direct een enorme boost. Bij een goede speciaalzaak of online te koop.
We zien ook gerechten met pastasoorten als paccheri, sturtarielle, ziki of scialatielli. Wellicht zijn deze bij een heel goede speciaalzaak wel verkrijgbaar maar makkelijk zal dat niet altijd zijn. In dat geval is het handig een alternatief te hebben en dat krijgen we lang niet altijd.

Wie graag heel smakelijke, simpele en echt heerlijke pasta’s op tafel zet kan met Pasta Il primo piatto wel even vooruit. Het inkijkexemplaar op Bol.com laat slechts twee recepten zien maar met een goede bril op kun je wel de inhoudsopgave lezen. Dan zie je als pastaliefhebber al snel dat je hier een mooi boek te pakken hebt.

Bekijk op bol.com

Pasta, Il primo piatto – Giovanni D’Apice – Uitgeverij Lannoo – ISBN 9789401449236 – €29,99

Cursus volgen van Giovanni D’Apice? Dat kan. Klik hier voor alle informatie.