Made at home van Giorgio LocatelliWie kent hem niet? Giorgio Locatelli is een wereldberoemde chefkok. Opgegroeid in het noorden van Italië. Hij heeft een restaurant in Londen (met Michelin ster) en een vakantiehuis in het zuiden van Italië. In zijn jeugd werkte hij in het restaurant van een oom en in latere jaren in verschillende restaurants in Italië en Zwitserland. Wie dol is op kooktelevisie kent hem zeker van een aantal mooie kookprogramma’s. Twee daarvan maakte hij samen met kunstkenner Adrew Graham-Dixon en n.a.v. deze twee kunst- en kookreizen zijn ook indrukwekkende boeken uitgegeven: Made in Italy en Made in Sicily. Laat je niet bedotten door de Engelse titels. De boeken zijn gewoon in het Nederlands.

En dat geldt ook voor zijn nieuwste boek Made at home. Wederom een boek van formaat met ruim 150 Italiaanse familierecepten. De uitleg en informatie bij de gerechten nemen een behoorlijk deel van het boek in beslag. Want kennis is macht. Als je weet waar een gerecht vandaan komt en wat de beste ingrediënten zijn dan is dat de eerste aanzet tot een mooi gerecht. Bovendien is veel van de informatie in het boek erg leuk en interessant om te lezen.

Zoals je mag verwachten zien we in Made at home de echte Italiaanse keuken. Ondanks het feit dat Giorgio Locatelli een sterrenkok is zijn de gerechten door iedereen heel goed te maken. Het zijn veelal eenvoudige maar zeer smakelijke gerechten die regelmatig op tafel komen in huize Locatelli. Na een korte inleiding volgen de zeven hoofdstukken Salades en groenten van het seizoen, Eenvoudige soepen, Panini, crostini, pasteitjes en andere snacks, Pasta, rijst en pizza, Favoriete vis, schaal- en schelpdieren, Gegrild vlees, gebraad en stoofpotten en als laatste Gebak, lekkernijen en ijs.

Bij het bladeren alleen al loopt het water je in de mond. Ravioli gevuld met aardappel, sperziebonen en pesto, Burrata met cichorei, ansjovis en chilipeper, Risotto met asperges, daslook en gorgonzola, Panna cotta met gorgonzola, Wit koffie-ijs, Ravioli met kabeljauw, Snijbiet met boter, parmezaan en gebakken eieren. Ook de klassiekers zijn niet vergeten. Spaghetti aglio, olio e peperoncino of Spaghetti carbonara. Heerlijke zoetigheden zoals een Honingrol met vanille, Siciliaanse sinaasappeltaart met chocola en verschillende soorten ijs.

Het boek sluit af met een uitgebreid register op ingrediënt en dat is niet altijd even handig zoeken. Dat is dan ook wel het enige minimale puntje van kritiek op dit mooie boek. En ach, de fans van Giorgio Locatelli zullen geen aanbeveling nodig hebben. Het boek bevat veel foto’s van zowel de gerechten als van de restaurantkeuken en het gezin aan tafel. Het is wederom een echte Locatelli geworden. Heerlijk!

Bekijk op bol.com

Made at Home – Giorgio Locatelli – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059568341 – €29,99