Nou dat zal een dikke pil zijn dacht ik; het kookboek van de Gouden Eeuw. Maar dat bleek niet het geval. In mijn brievenbus landde een alleraardigst boekje op A5 formaat van een mij onbekende uitgever (Het Zwarte Schaap). De auteur ken ik wel, wij kwamen elkaar ooit tegen bij een workshop culinaire historie georganiseerd door de Bijzondere Collecties van de UvA. Mocht je geïnteresseerd zijn in ons culinaire verleden dan kan ik je aanraden om eens een kijkje te nemen op deze site van de UvA waar komende zomer weer een aantal workshops te volgen zijn (bier, foodfoto’s en sporen van ons Indische verleden in onze eetcultuur).

Het Kookboek van de Gouden Eeuw is geschreven door Manon Henzen, onder meer bekend van haar website Eet!verleden waar je Romeinse producten koopt en workshops kunt volgen.
In de inleiding legt Manon uit dat tijdens de tweede helft van de Gouden Eeuw onze eetgewoonten veranderden onder meer door de invloed van de Franse en Italiaanse keuken. Kookboeken uit die landen werden vertaald c.q. gekopieerd in het Nederlands. Het moge duidelijk zijn dat dit vooral eten voor de adel en gegoede burgerij betreft. Jan met de pet was blij als hij zijn maag kon vullen met pap en varkensworst. De rijken deden zich ondertussen tegoed aan kalfsvlees en vis met sauzen en waagden zich zelfs aan beetgare groenten en fruit.

Kookboek van de Gouden Eeuw

Voor het boekje werden een aantal klassieke of kenmerkende recepten uit beroemde oude kookboeken hertaald: Koocboec oft familieren kekenboec, drie kookboeken van de Fransman Francois Pierre de la Varenne en De verstandige kock of sorghvuldige huyshoudster Dit doorspekt met een aantal korte verhalen over de Gouden Eeuw en gelardeerd met 17e-Eeuwse schilderijen.

Niet alle gerechten zullen ons smaakpalet bekoren, maar authentiek is het wel. Een kervelsopje is bijvoorbeeld brood overgoten met kervelmelk. En de combinatie zoet en hartig in één gerecht zoals de rijst-kaastaart zal ook niet iedereen waarderen. Ragout van wild zwijn met paddenstoelen, witte wijn en kappertjes klinkt al aantrekkelijker. Ronduit heerlijk lijken de wafeltjes of oblies.

Kortom wil je eens kennismaken met historische recepten uit de Gouden Eeuw dan is dit een aardig boekje.

Koop bij bol.com

Kookboek van de Gouden Eeuw – Manon Henzen – Uitgeverij Het Zwarte Schaap – ISBN 9789082347579 – €9,95