Misschien ken je Jadis Schreuder van haar culinaire website The Lemon Kitchen of haar eerste gelijknamige kookboek. Voor haar nieuwste boek The Lemon Kitchen Sicilië reisde ze af naar dit Italiaanse eiland.

Sicilie

Met aanprijzingen van Rudolph van Veen, Onno Kleyn en Janny van der Heijden zijn de verwachtingen hooggespannen. De recepten zijn, aldus Jadis zelf, eenvoudig met rijke smaken en een frisse twist. Met maar een paar ingrediënten iets heerlijks koken, dat is waar de Siciliaanse keuken om draait. En om samen eten natuurlijk.

In de een van de eerste hoofdstukken licht Jadis de keuken van Sicilië toe; de historie, de eetcultuur en de typische ingrediënten (tomaten, olijfolie, tonijn en uiteraard citrusvruchten). Wist jij dat er vier verschillende benamingen zijn voor citroen al naar gelang de groei- en bloeiperiode? Erg handig vind ik het overzicht met hoeveelheden sap en zeste die je uit een citroen, sinaasappel en mandarijn haalt.

We beginnen met basisrecepten; gemakkelijk te maken gerechten die met regelmaat terugkomen in andere recepten. Maak ze van te voren of in grote hoeveelheden, zoals passata, ragù en broodkruim. Een hoofdstuk over brood en pizza mag natuurlijk niet ontbreken, ook al vinden Sicilianen zelf dat ze geen Italianen zijn. Je treft hier focaccia maar ook briochebrood recepten aan. Pizza met aardappelen , rozemarijn en citroen klinkt ons Noorderlingen wellicht vreemd in de oren, maar rond de Middellandse zee is aardappel een groente.

Kleine hapjes komen aan bod in het hoofdstuk antipasti en streetfood. Denk aan crostini, een salade, hartige jam voor bij de kaas of krokante aubergineballetjes die een beetje doen denken aan onze bitterballen. Veel van de pastarecepten in het gelijknamige hoofdstuk zijn rond een seizoensgroente gebouwd. De pasta wordt overigens niet zelf gemaakt. Veel recepten zijn met spaghetti of linguine en heel divers. Wat dacht je van bloemkool die deels tot saus en deels in plakken wordt gegrild en dan gecombineerd met ansjovis en citroen.

Natuurlijk staat Sicilië bekend om verse vis, schaal- en schelpdieren. Een deel met visgerechten mag dus niet ontbreken in The Lemon Kitchen Sicilië. Bijvoorbeeld inktvis, tonijn en mosselen. Tot slot eindigen we met een zoet en fris hoofdstuk vol koekjes, drankjes en ijs. Ik ben wel benieuwd of het sinaasappelbrood, dat gemaakt wordt met gistdeeg, zonder enige rijstijd luchtig uit de oven komt. Eerder zou ik dan voor zelfrijzend bakmeel kiezen.

The Lemon Kitchen Sicilië is een fijn boek om kennis te maken met de keuken van dit mooie eiland.

The Lemon Kitchen Sicilië – Jadis Schreuder – uitgever Luitingh-Sijthoff – ISBN 9789024594696 – €21,99