Dat wordt smullen. Wie de schilderijen van Jeroen Bosch weleens goed heeft bekeken -en wie heeft dat nou niet- die ziet de meest vreemde voorstellingen aan het oog voorbijtrekken. Niet alleen bizarre figuren maar ook etenswaren zijn een veelvuldig en terugkerend fenomeen: vissen, vruchten, worsten en koeken om maar een voorbeeld te geven. In het kader van vijfhonderd jaar Jeroen Bosch vroeg de Stichting Jheronimus Bosch 500 Lizet Kruijff om culinair historisch advies. Wat aten de Bosschenaren in de tijd van Jeroen en hoe leefden ze eigenlijk? En dat was de aanzet voor het boek Puntneuzen en Kersenpitten.

Jeroen Thijssen neemt je mee naar Den Bosch in de 15e eeuw. Een visser die een monster in het moerasland rondom de stad tegenkomt, een dronken bakker die de stad in lichterlaaie zet. De geschiedenis komt letterlijk tot leven in ruim twintig fantastische korte verhalen. En die verhalen vormen weer de basis voor achtergrondinformatie en oorspronkelijke recepten die culinair historica Lizet Kruijff bijeenbracht. Zo krijgen we een snoek met saus opgediend na het visserslatijn en lieve koekjes van Cees Holtkamp om de stadsbrand van juni 1463 te verzachten.

Er is geput uit archeologische bronnen en uiteraard de schilderijen van Jeroen Bosch zelf. De originele recepten zijn met hulp van diverse kenners zoals Joke Boon (bonen), Cees Holtkamp (banket) en Mariëlla Beukers (wijn) omgezet in gerechten die vandaag de dag goed te maken zijn maar nog steeds die Middeleeuwse roots hebben. Het boek is mooi vormgegeven met (details van) Jeroens schilderijen en fantasievolle illustraties. Maar echt bijzonder zijn de foto’s van de gerechten in en met de gebruiksvoorwerpen uit het 15e-eeuwse Den Bosch. Zo krijg je ook wat betreft het eten een inkijkje in het dagelijks leven.

Je kunt het boek prima lezen zonder de recepten te maken, dan heb je een prachtige verzameling verhalen die speelt in de tijd van Jeroen Bosch. Je zou het ook alleen als historisch verantwoord kookboek kunnen gebruiken, bijvoorbeeld om een Middeleeuws banket aan te richten. Maar de combinatie maakt Puntneuzen en Kersenpitten nou juist zo uniek.

Een ‘pikant’ recept van Ghecloven Nonnen tref je op KitchenTableHappiness

Uitgeverij Loopvis – €27,50 – ISBN 9789492206237

Koop bij bol.com