MasterChef Holland ken je wellicht van TV; er zijn ook Engelse, Australische, Amerikaanse en een kinderversie van (die overigens verre van kinderachtig is qua culinaire prestaties die de kinderen neerzetten). Zestien amateurchefs strijden voor de titel MasterChef, een eigen kookboek en een geldprijs.

Onlangs kwam MasterChef Streetfood wereldwijd uit. Een kookboek gewijd aan streetfood met medewerking van een aantal MasterChef winnaars van over de hele wereld. Streetfood is hip maar eigenlijk van alle tijden. Juist in landen als Thailand en India is eten van een stalletje langs de weg soms zelfs noodzaak bij gebrek aan een keuken thuis. Of denk maar aan de hotdog karretjes in New York, die zijn er ook al tientallen jaren.

MasterChef Streetfood neemt ons mee aan de hand langs alle continenten. We reizen via Noord en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Afrika naar het Indiase subcontinent, het streetfood walhalla Azië en eindigen tot slot in Australië.
Een culinaire reis met klassiekers zoals samosa’s, pad thai, saté ayam of flamkuchen. En veel onbekende gerechten die je waarschijnlijk alleen kent als je het land hebt bezocht; runder lok-lak uit Cambodja, zapriekanki uit Polen bijvoorbeeld. Geen recept uit Nederland nee, maar ach dat mag de pret niet drukken.

De meeste gerechten zijn niet heel erg moeilijk te maken hoewel het niet echt beginnersrecepten zijn. Er wordt nogal wat gemarineerd, gestoofd en gerezen dus je moet er wel de tijd voor nemen. Zelfs de kaas (als vulling in Venezolaanse maiskoekjes) wordt zelfgemaakt.

De prachtige paginagrote foto’s van David Loftus passen perfect bij dit kleurrijke vrolijkmakende kookboek. Met ruim driehonderd pagina’s, een inleiding per hoofdstuk en een uitgebreid register is dit boek waar voor je geld.

Koop bij bol.com

MasterChef Streetfood wereldwijd – Genevieve Taylor – Veltman Uitgevers – €27,50 – ISBN 9789048315475