Link naar Bol.com

Als er iemand is die alles weet over barbecueën dan is het Julius Jaspers wel. Dus een BBQ-boek met de titel BBQ The Next Level met als ondertitel 100 recepten voor de gevorderde BBQ’er maakt nieuwsgierig. Dit lijvige boek begint met adviezen, tips en trucks. In korte bondige tekst zet Julius Jaspers wat zaken op een rij. Denk niet, dat weet ik allemaal al. Lees het eerst maar rustig door voor je aan de recepten begint.

In maar liefst acht hoofdstukken krijgen we stuk voor stuk culinaire creaties te zien die er mogen zijn.
In het eerste hoofdstuk Mix & Match treffen we veel groente aangevuld met vlees of vis. Veelal gedurfde en bijzondere combinaties zoals bloemkool met kurkuma en dadels, inktvis met miso en kimchiboter of zalm met bulger en groene kruiden.
Het volgende hoofdstuk Picknick bevat allemaal gerechten die je thuis kunt voorbereiden en op locatie alleen nog maar hoeft af te maken. Bovendien zijn al deze gerechten geschikt voor een wat kleinere barbecue.

We gaan door naar Super-de-Luxe. De titel zegt het al. Hier tref je recepten voor kreeft, courgettebloemen (gevuld met kip), anjou-duif, griet, zwaardvis en meer. Allemaal recepten waar je mee voor de dag kunt komen als je gasten hebt of als er iets te vieren valt.
Het daarna volgende hoofdstuk Fingerfood (stiekem mijn favoriete hoofdstuk) bevat hapjes en snacks. Te beginnen met rijstvellen gevuld met gegrilde gamba’s en meer lekkers. Gevolgd door mosselen met saffraanmayo, halloumi met ingelegde kersen, flammkuchen pulled pork met mais en pulled lamb met crispy uienringen. En nog een aantal heerlijkheden.

In Déjeuner sur L’Herbe maken we gerechten die geschikt zijn voor een luie lunch in de boomgaard. Overigens staan die toevoegingen gewoon achter de titels van de hoofdstukken. Die bedenk ik hier niet zelf. In Party Time allemaal walking dinner achtige gerechtjes. Het ene nog mooier en lekkerder dan het andere. De laatste hoofdstukken spreken voor zich. Meatlovers bevat recepten voor stoere stukken vlees. En in Sweet een aantal geweldige zoete (na)gerechten.

BBQ The Next Level sluit af met een aantal condimenten die natuurlijk ook prima te gebruiken zijn buiten het BBQ’en om. Er is een uitgebreid register en in het dankwoord noemt Julius Jaspers onder andere de fotograaf Dennis Brandsma. En dat is zeer terecht want de foto’s zijn fantastisch en geven het boek echt iets extra’s. Dat zagen we al in eerder verschenen boeken maar ook nu zou je ze allemaal zo inlijsten.

Wie graag barbecuet en graag de stap wil maken naar een hoger culinair niveau rent naar de winkel en schaft BBQ The Next Level aan. Neem vooral ook even een kijkje in het inkijkexemplaar.

BBQ The Next Level | Julius Jaspers
Carrera Culinair | €35,–
ISBN 9789048864614