Pascale Naessens is vast en zeker de succesvolste kookboekenschrijfster van België. Het voormalig fotomodel en TV-omroepster is sinds 2006 televisiekok en kookboekenschrijfster. Al zal een aantal mensen haar ook kennen van de televisieprogramma’s die ze samen met haar echtgenoot Paul Jambers maakte. In 2010 verscheen haar eerste boek Mijn Pure Keuken (volop genieten en toch slank) en daarna ging het snel en volgden meer zeer succesvolle titels.

In haar nieuwste boek, Puur Pascale, beter eten is beter leven, begint Pascale te vertellen wat voor haar ‘echte voeding’ is en dat ze van een dieet niets moet hebben. In het hoofdstuk daarna krijgen we ‘Mijn eerlijke verhaal’ over het eetprobleem dat zij ooit had en hoe ze dat opgelost heeft. En dan komt er, naar mijn bescheiden mening, toch een dieet om de hoek kijken. Pascale heeft namelijk alle snelle koolhydraten uit haar menu geschrapt. Geen brood, aardappelen, ontbijtkoeken, desserts of andere geraffineerde koolhydraten meer. Uitsluitend nog volwaardige voeding. En dat maakte van haar een gezond en energiek mens! In het hoofdstuk daarna legt ze uit waarom ze haar kookboeken schrijft. Ze wil dat iedereen deze ‘gezonde manier’ van eten leert kennen. Met name jonge meisjes met een koolhydraatverslaving die ze, zoals ze zelf zegt, onmiddelijk herkent door de manier waarop ze naar het broodmandje op tafel kijken.

De manier van eten, die Pascale Naessens adviseert, is niet onomstreden en ze heeft inmiddels stevige kritiek ontvangen van een aantal deskundigen die stellen dat zij juist jongeren met een eetstoornis aantrekt. Er zijn echter ook enthousiaste volgers die haar op handen dragen. De kritiek die ze krijgt dat haar manier van eten nog altijd niet wetenschappelijk bewezen is doet ze in dit boek af als ‘werkelijk larie’. Ze is van mening dat de nieuwste inzichten omtrent het totaal bannen van snelle koolhydraten inmiddels wetenschappelijk zijn onderbouwd maar dat je die wel moet willen lezen en je moet er ook voor open staan. Anders wordt het niks met je. Ze roemt vooral de studies van professor Darius Mozaffarian die honderden onderzoeken heeft gedaan naar de gevolgen van slechte voeding op de gezondheid.

Dan volgt nog een laatste lang hoofdstuk over “Mijn manier van eten” met tips en aanwijzingen hoe het allemaal wel of juist niet moet. Welke voedingsmiddelen je met elkaar moet combineren (vlees en kaas met groenten) en nog veel meer argumenten die uitsluitend tot doel hebben om maar te bewijzen dat ze het gelijk aan haar kant heeft. Het klinkt hier en daar een beetje wanhopig.

Maar als we dat allemaal achter de rug hebben kunnen we aan de recepten beginnen. En eindelijk wordt het dan nog een leuk boek met aardige recepten. Helaas wordt ook veel gebruik gemaakt van kokosvet dat door de nieuwe inzichten allang niet meer als gezond wordt aangeprezen. En taarten zonder suiker want die zijn lekker slank en veel gezonder. Alles staat in het teken van gezonder, slanker, sterker en evenwichtiger. Maar gelukkig piept er hier en daar even een volkorenspaghetti om de hoek. Als je zover in het boek bent gekomen voelt dat inmiddels als een zonde.

Een hele mooie grote hardcover met zeer smakelijke paginagrote foto’s. Originele en lekkere recepten. Zeker met wat brood, aardappelen of pasta erbij.

Uitgeverij Lannoo – €29,99 – ISBN 9789401435932

Bekijk op bol.com