Snelle & simpele eenpansgerechten alleen voor jou
Op zoek naar kleine manieren om goed voor jezelf te zorgen? Zoek niet verder. Single Eleanor Wilkinson had totaal geen zin om voor zichzelf te koken toen haar relatie over was, terwijl ze gek is op koken en alles wat met eten te maken heeft. Maar niet op bergen afwas en gedoe. In plaats van bij de pakken neer te zitten, heeft ze besloten goed voor zichzelf te willen zorgen en begon eenpersoons eenpansgerechten te maken én te delen op TikTok en Instagram. Wat blijkt: duizenden mensen zijn hier blij mee! Nu is er zelfs een boek van: Eén pan, één portie.
Ze is nog maar 27, deze sociaal antropologe uit Oost-Yorkshire. En nu al heeft ze de missie om iedereen die voor zichzelf moet zorgen en ‘ook nog moet koken’, te helpen om koken tot een fijne zelfzorgactiviteit te maken. Want zelfs, of juist, na een volle werkdag geeft het een goed gevoel om iets voor jezelf te doen. Ook daarom is het boek niet ingedeeld in momenten van de dag, maar op waar je zin in of behoefte aan hebt: Troost, Vers, Simpel, Speciaal of Zoet. Daar zit vast iets bij wat je aanspreekt. Welk dagdeel het dan is, doet er niet zoveel toe.
Wat voor Eleanor ook belangrijk was: niet te veel ingrediënten en vooral weinig afwas. Dat van die afwas weten we al: alles gaat in één pan. Maar wat doe je met een halve flespompoen die niet nodig is? Ook daar heeft ze iets op gevonden: bij elk recept heeft ze een zogenaamd partnerrecept genoemd, waarin een of meer van dezelfde verse ingrediënten worden gebruikt. Dat gaat verspilling tegen en het is budgetvriendelijker.
Denk bij het hoofdstuk Troost vooral aan lekkere romige pastaschotels, maar er is ook een visschotel met een heerlijk krokant korstje. En ja, heel goed te doen voor jezelf. Of romig gebakken gnocchi met flespompoen en worstjes op een bakblik. Hoe eenvoudig wil je het hebben? Kiptaco’s met mango, avocado en limoencrema vind je terug in Vers. Heerlijke smaken, frisse kruiden en dan een topping van zure room met limoensap. Tja.
Je kunt de recepten vrij simpel ook voor meerdere mensen maken natuurlijk. Soms is het even nadenken, bijvoorbeeld niet alles hoeft of kan x3 voor drie personen. Maar met een beetje gezond verstand, kun je de recepten wel vergroten. Zo ‘verdriedubbelde’ ik de Zalmnoedels met kokos + citroengras, maar gebruikte voor de saus slechts de dubbele hoeveelheid, terwijl ik voor drie personen zalm kocht. Ook de hoeveelheid groente paste ik eenvoudig aan. Zo wordt het kookboek nóg vaker gebruikt.
Wil je het liever Simpel? Dan kan er weinig sneller dan een Groentepannenkoek met chili-ei. De geur komt me al tegemoet als ik de ingrediëntenlijst lees. De Zoete-aardappelsalade met boerenkool, zalm en romige knoflookdressing ga ik zeker ook uitproberen. Het Ontbijtpannetje met rösti kun je gerust ‘s avonds eten en het Platbrood met smash burger is ook een feestelijke lunch.
Het hoofdstuk Speciaal is precies dat: geef jezelf wat extra liefde en luxe, iets speciaals. Fijne Franse uiensoep, Gekruide lamsbiefstuk met koriander-dadelchutney? Je kan het!
En dan Zoet. Oh, heerlijk zoet. Kleverige toffeepudding met eigen saus: het ziet er niet mooi uit, maar wordt waarschijnlijk je lievelings. Of wordt het Chocolate chip cookie uit de koekenpan?
Eén pan, één portie is een fijn kookboek van Eleanor Wilkinson voor jou.
Eén pan, één portie | Eleanor Wilkinson
Fontaine Uitgevers | €24,99
ISBN 9789464043259
Fotografie: Dan Jones
Vertaling: Roselle de Jong