Het kookboek Vegan voor altijd

Link naar Bol.com

Katharina Seiser is auteur, columniste en culinair expert en woont in Wenen. Ze schrijft en doceert over eten, geeft kooklessen en lezingen en heeft een website: www.esskultur.at  Ze heeft achttien kookboeken geschreven die hoofdzakelijk Duitstalig zijn.

Hoewel Katharina niet specifiek een veganist of vegetariër is, is ze ervan overtuigd dat elke maaltijd zonder dieren een verstandige maaltijd is.
Iedere zaterdagochtend gaat Katharina naar de markt om inkopen te doen voor de maaltijd en dit voelt voor haar iedere keer weer alsof ze een reisje gaat maken. Ze kijkt er naar uit en verheugt zich er elke week weer op.
Naast de levensmiddelen die ze op haar lijstje heeft staan, ontdekt ze vaak weer nieuwe producten en doet ze steeds weer nieuwe ideeën op.
Haar recepten zijn veelal gebaseerd op groenten. Ze is van mening dat je met groenten eindeloos kunt variëren, maar ook de kleuren en texturen zijn de basis van iedere maaltijd. Daarnaast komen, naast de groenten, ook andere natuurlijke ingrediënten aan bod.

Katharina heeft Vegan voor altijd gemaakt omdat ze wil laten zien wat er allemaal mogelijk is als je plantaardig wil eten en helpt je horizon hierin te verbreden. Daarnaast is plantaardig eten goed voor milieu, dieren en mensen.
Vegan voor altijd begint met het hoofdstuk De plantaardige voorraadkast met informatie over de benodigde ingrediënten en waar je die kunt kopen. Maar ook hoe je ze kunt bewaren en kunt gebruiken en welk keukengerei je nodig hebt. Behalve de groenten is er tevens aandacht voor peulvruchten, specerijen, rijst en mais, oliën en vetten, zoete producten en vruchten; deze laatste zowel vers als gedroogd.

Het boek Vegan voor altijd is ingedeeld naar het verloop van de seizoenen. En in ieder hoofdstuk komen ontbijtrecepten, warme, koude en zoete gerechten aan bod. De recepten komen uit de hele wereld en onder bijna ieder recept vind je tips en variaties. Zo is er in de lente een lekker soepgerecht: Perzische noedelsoep met peulvruchten en kruiden met een topping van gebakken uien. In de zomer maken we een gerecht dat aan het Griekse gerecht moussaka doet denken en een Mallorcaanse zomergroenteschotel die de volgende dag ook nog heel lekker is om bijvoorbeeld mee te nemen als lunch. Voor de herfst zien we een gerecht uit Libanon: pittige gebakken aardappelen met koriander en tahinsaus wat goed te combineren is met bijvoorbeeld een heerlijke salade. En in de winter een polenta met palmkool uit Toscane. Een klassieker die simpel en verrukkelijk is. De palmkool kun je ook goed vervangen voor boerenkool en de polenta kun je de volgende dag opbakken in wat olijfolie en serveren met een salade.

Vind je het leuk om je meer in de wereld van groenten te verdiepen dan is Vegan voor altijd een boek van toegevoegde waarde met veelal traditionele gerechten uit de hele wereld.

Vegan voor altijd | Katharina Seiser
Sterck en de Vreese | € 29,95
ISBN 9789464710038