De Specerijenbijbel van Paulami Joshi werd met gejuich ontvangen in mijn huis. De reden daarvan is dat ik niet zo lang geleden orde en netheid heb gebracht in alle specerijen die we in huis hebben. Ik heb ze toen ook geteld. Hoeveel het er zijn? Zeg ik niet want een beetje overdreven veel zijn het er wel. De meest gebruikte staan in een donkere keukenla. De minder gangbare in de voorraadkast. En ja, er is een spreadsheet met welke specerijen er allemaal zijn. Handig!
Zoveel specerijen als Paulami Joshi bespreekt heb ik er dan weer niet, want er komen in de Specerijenbijbel 100 specerijen aan bod in 200 recepten.
De wijde wereld in
We kennen Paulami Joshi natuurlijk al van haar boeken Vegan India en De bijbel van de Indiase keuken. Ze is geboren en getogen in India en woonde er in verschillende delen van het land. Ze leerde koken van haar moeder en verdiepte zich in de rijke Indiase keuken.
In de Specerijenbijbel zien we hier en daar de invloeden van de Indiase keuken maar vaker gaat Joshi de wijde wereld in en treffen we recepten en specerijen uit heel veel verschillende landen.
Deze kookbijbel begint niet met how to’s zoals we gewend zijn. Vrij snel, na een paar korte informatieve hoofdstukken over wat specerijen nu eigenlijk zijn, benodigdheden en nog wat zaken gaan we over naar de specerijen en recepten.
Specerijenmixen
De Specerijenbijbel zit echt heel handig in elkaar. De hoofdstukken volgen het alfabet en we beginnen dus met Specerijen: A.
Ajowanzaad, Andalimanpeper, Anijszaad, Anattozaad en Asafoetida. Iedere specerij wordt besproken zodat je er direct al wat van weet en vervolgens gaan we ermee koken. De registers achter in het boek zijn zodanig gemaakt dat je heel snel iets terug kunt vinden. Er is een register met de specerijen met daaronder de namen de gerechten die je ermee maakt. Dan is er een register met alle recepten op alfabet en er is een register met de specerijenmixen.
Want ja, ook die maken we zelf. Bijna 30 verschillende specerijenmixen zijn er en echt, zo’n mix zelf maken is niet alleen leuk om te doen maar ze zijn ook serieus veel lekkerder dan kant en klaar gekochte mixen. Bovendien staan er mixen in die je niet zomaar bij de supermarkt zult aantreffen.
Naslagwerk
Wat de recepten betreft is er voor iedere smaak iets te vinden. Van aardappel-knolselderijgratin (met fijngemalen jeneverbessen) tot een Dominicaanse ovenschotel met gehakt en bakbananen (met een zelfgemaakte adobo-specerijenmix). We zien een Jemenitische groentesoep, een kipstoofpot uit Congo, een Ethiopische linzenstoofpot en nog veel meer. Er zijn verrassende recepten zoals het maken van gin met o.a. roze peperkorrels en wat dacht je van een pot hot honey met tijm. Lekker op alles!
Volgens de omschrijving is de Specerijenbijbel “Hét naslagwerk over specerijen, onmisbaar in elke keuken.” En daar ben ik het helemaal mee eens.
Wil je nog beter leren koken met specerijen? Volg dan een workshop bij Paulami Joshi.
Specerijenbijbel | Paulami Joshi
Carrera Culinair | €34,99
ISBN 9789048867882
ISBN e-book 9789048867899