Een recept uit het fijne Vegan Japan Easy. De recensie lees je hier.

Geroerbakte kool en taugé met gembersaus
(Kyabetsu to moyashi no shogayaki)

voor 4 personen

Dit gerecht is gebaseerd op een klassiek Japans soulfoodgerecht dat buta shôgayaki heet, of geroerbakt varkensvlees met gember. Omdat dat gerecht al voor meer dan de helft uit groenten bestaat, vooral kool en taugé, vroeg ik mij af of het zonder vlees ook lekker zou zijn. En dat is het dus echt wel. De groenten zijn lekker knapperig en ook vleesloos is dit gerecht heerlijk vullend.

60 gram verse gember, geschild, dwars op de draad in dunne plakjes**
6 el sojasaus
6 el mirin
4 el sake
1 el tomatenketchup
1 tl sesamolie
1 el maïzena
1 el plantaardige olie
1 ui, in dunne ringen
1 spitskool, gehalveerd, stronk verwijderd, in reepjes van ongeveer 1 cm breed
300 g taugé
2 lente-uitjes, in dunne ringen, ter garnering
geroosterd wit sesamzaad, ter garnering
gekookte rijst, voor erbij

Pureer in een blender of keukenmachine de gember met de sojasaus, mirin, sake, tomatenketchup, sesamolie en maïzena.
Verhit de plantaardige olie op hoog vuur in een wok op diepe koekenpan en bak de ui en spitskool.
Roerbak 4 tot 5 minuten en voeg de taugé en gembersaus toe. Verhit al roerend 3 tot 4 minuten tot de taugé een beetje zachter wordt en de saus alles mooi bedekt.
Garneer met lente-uitjes en sesamzaad en dien op met rijst.

**Pssst. Noot van de redactie. Je kunt de gember ook raspen en dan met de andere ingrediënten omroeren in een schaaltje.
En de foto hierboven staat ‘rechtop’ in het boek. Maar dat past hier niet dus hem ik hem gedraaid.

Vegan Japan Easy | Tim Anderson
Good Cook | €25,95
ISBN 9789461432483