De bijbel van de Vietnamese keuken

Inkijkexemplaar op bol.

In 2020 verscheen het kookboek Ăn Ăn van Mai Nguyễn. En gelukkig zien we nu haar tweede boek verschijnen met de titel De bijbel van de Vietnamese keuken; het vijftiende deel in de landenbijbelserie van Carrera Culinair. Zoals altijd een dikke pil met heel veel informatie en recepten en niet te vergeten de foto’s! Mai Nguyễn kwam als kind naar Nederland en heeft in de latere jaren vaak gereisd en veel van de wereld gezien. Als oudste kind in het gezin leerde ze al jong koken. Dat is in Vietnam heel normaal. Vanaf haar zevende staat ze al in de keuken. Dus ervaring heeft ze meer dan voldoende.

Invloeden
De Vietnamese keuken heeft veel invloeden uit de buurlanden China, Cambodja en Laos. Maar ook lieten de Fransen in de koloniale periode (1859-1954) hun sporen na. Het populairste streetfood is vandaag de dag nog altijd bánh mì. Vaak is dat een soort baguette met paté met daarop vlees en groente zoals ze in Vietnam gegeten worden. Maar een bánh mì kan ook met heel andere ingrediënten belegd worden zoals we later in het boek zullen zien.
Kenmerkend voor de Vietnamese keuken zijn de smaken fris, zuur, zoet en hartig gecombineerd met texturen als knapperig en chewy.

Veel recepten
Na een overzicht van Vietnamese ingrediënten, keukengerei en de overbekende How-To’s beginnen we met de basisrecepten die weer onderverdeeld zijn in condimenten, toppings, deegwaren, bouillons en bijgerechten. Het daarop volgende hoofdstuk Bánh mì laat uitgebreid zien wat voor heerlijke broodjes je allemaal kunt samenstellen en het recept om een Vietnamees stokbroodje te bakken krijgen we ook. Daarna volgen nog drie hoofdstukken en dat zijn Zuid-Vietnam, Centraal-Vietnam en Noord-Vietnam. En die hoofdstukken zijn allemaal weer onderverdeeld in zaken als deegwaren, soepen, salades, rijst, noedels, groente, gevogelte en ga zo maar door. Dus je begrijpt wel dat je een enorme hoeveelheid recepten te zien krijgt.

Regio’s
De drie grote regio’s verschillen nogal van elkaar als het gaat om ingrediënten en bereidingswijzen. In Centraal-Vietnam is er een overvloed aan specerijen en verkrijgbare producten. In Zuid-Vietnam zijn de gerechten vaak wat zoeter. De Noord-Vietnamese keuken is lichter en minder scherp. De recepten zijn echt heel aantrekkelijk. Kip gestoofd met citroengras. Of kip gestoofd met gember. Springrolls met buikspek en garnalen en ook vegetarische gebakken loempia’s. Verrukkelijke soepen en salades. Bijgerechten als rettich ingelegd in sojasaus of komkommers ingelegd in vissaus.

Ook deze landenbijbel is weer een exemplaar waar je zeker regelmatig uit zult koken.

De bijbel van de Vietnamese keuken | Mai Nguyễn
Carrera Culinair, 496 pagina’s, (€34,99)
ISBN Hardcover 9789048870769
ISBN E-book 9789048870776