Een maaltijdsoep kan altijd. In ieder jaargetijde, met een groot gezelschap of juist in je uppie. Emily Ezekiel bevestigt het met Maaltijdsoep – smakelijke soepen in 4 seizoenen. In juli 2024 bracht ze een vergelijkbaar kookboek uit over Maaltijdsalades in 4 seizoenen. Dit soepboek laat zien hoe je de groenten uit het seizoen het beste kunt gebruiken. Je eet jaarrond de groentenregenboog. Dat is zowel duurzaam als gezond.
Voor je begint
De voorraadkast van Emily bevat altijd bonen (zorgt voor extra vulling in de soep), olijfolie en specerijen. Daarnaast zijn verschillende noedels fijn om in huis te hebben voor Aziatische soepen. Aan keukengerei heb je eigenlijk niks speciaals nodig, maar een staafmixer is wel handig om soep te kunnen pureren.
Seizoenen
De lente betekent de eerste verse groenten (uit de kas), lichtere dagen en het zonnetje dat schijnt. Dan krijg je vanzelf zin in lichtere soepen zoals waterkers- en Stilton soep, koude komkommersoep of een wortel-gembersoep. De meeste recepten zijn voor 2 personen, maar af en toe krijg je een recept voor een grote groep mensen van 6 tot 8 personen. Bij iedere soep staan tips om een vegan variant te maken.
Nog zo’n goed idee: soep in een pot. Je doet alle ingredienten in een weckpot en op kantoor gaat er kokend water bij. Even laten staan, en klaar is je verse soep. Veel lekkerder dan klant-en-klare soep uit de kantine of de automaat.
Zomer en herfst
In de zomer komen tomaten, courgettes en mais van het land, net als venkel en paprika’s. Die gaan in de soep: courgette met bonen, Mexicaanse maissoep of een gebakken tomatensoep. Zo rollen we door naar de hefst waarbij we gaan verlangen naar verwarmende rijke soepen. Een appel-preisoep met pancetta of een Ierse rundvleessoep met Guiness.
Winter
In het laatste jaargetijde zijn palmkool, pompoen, knolselderij en paddenstoelen goed verkrijgbaar. Maak eens een Thaise pompoensoep of een boerenkool & witte bonensoep. Wat dacht je van romige knolselderijsoep? Heel verrassend met een zoete toets door de appel.
Extra’s
Een flinke bonus vormt het deel met extra’s. Met verschillende basisbouillons kun je alle kanten op en hoef je als je dat wil geen bouillonblokjes te gebruiken. Ook de toppings maak je zelf. Zuurdesemcroutons bijvoorbeeld, ook goed om oud brood op te maken. Een goed stuk zelfgebakken focaccia of en snel sodabrood smaakt heerlijk bij een kom dampende soep. Tot slot geeft Emily nog vier recepten voor kruidenolie en aioli.
Met de recepten uit Maaltijdsoep is iedere dag een goede dag voor soep!
Maaltijdsoep – auteur Emily Ezekiel – fotografie Issy Croker- illustraties en vormgeving Alice Chadwick – uitgever Goodcook – ISBN 9789461433336 – €25,95