simplissime Als er één periode in je leven is dat je leert koken en dat je sociale leven zich afspeelt rond eten en drinken, dan is het wel je studententijd. Je staat nog volop open voor nieuwe smaken en andere dingen proberen dan je moeder je voorzette. Er is niets gezelliger in deze periode dan samen eten met vrienden.

Er zijn drie punten die voor kokende studenten van levensbelang zijn: het moet goedkoop, snel en makkelijk zijn. In dit boek heeft Jean-François Mallet 100 recepten verzameld die aan deze voorwaarden voldoen. Een ideaal boek voor iedereen die net op eigen benen staat, weinig spullen en tijd heeft, maar wél lekker wil eten. Van oorsprong is het een Franstalig boek en het is vertaald door Linda Beukers.

Essentieel voor gebruik van dit boek is dat je een magnetron hebt en in de meeste studentenhuizen is daar tegenwoordig wel in voorzien. Bovendien zijn ze niet duur meer dus is het de moeite waard om er eentje aan te schaffen als je de deur uitgaat. Verder heb je aan één kookplaatje genoeg. De recepten zijn geschreven voor 2 personen en makkelijk te verdubbelen of halveren. Per recept heb je maximaal vijf ingrediënten nodig en zijn er maximaal vier stappen te nemen voordat je kunt eten.

Opvallend is wel dat de meeste recepten geen volwaardige maaltijd zijn. Snel en makkelijk, prima maar dus wel twee of drie keer snel en makkelijk. Zo kun je binnen een kwartier gevulde aardappel met zalm maken, maar daar zal natuurlijk nog wel een salade of wat andere groente bij moeten. Dit geldt voor veel recepten. Een beetje extra groente is geen overbodige luxe… of ben ik nu gewoon een zeurende moeder?!

Er staat genoeg lekkers in dit boek, zoals een Baskisch groentegerecht met ei, varkenskoteletten met karamel of kiprisotto uit de koekenpan.  Allemaal goedkoop, allemaal snel klaar en allemaal makkelijk. Als moeder van een kind dat binnen één à twee jaar het nest gaat verlaten, zou ik toch graag zien dat er wat meer focus ligt op gezond. Simplissime stop ik alvast wel in een doos die met haar mee zal gaan als het zover is.

Bekijk op bol.com

Simplissime – J.-F. Mallet – Kosmos Uitgevers – ISBN 9789021569574 – € 20,00