Alweer een geweldig fijn kookboek van de onvolprezen Dan Toombs. Deze keer stort hij zich op de Thaise keuken in The Curry Guy Thai. Dan Toombs blijft zichzelf The Curry Guy noemen en er staan best aardig wat Thaise curry’s in het boek maar daarnaast is het een verzameling van de beste en lekkerste Thaise gerechten. Dan Toombs maakte al jong kennis met de Thaise keuken en hij vertelt in het voorwoord over het Global Thai-programma dat de Thaise regering in 2002 lanceerde. Dankzij dat zeer succesvolle programma verspreidde de Thaise keuken zich snel over de hele wereld. Met als gevolg dat de export van Thaise producten enorm steeg en dat ze nu vrijwel overal verkrijgbaar zijn.

En dankzij die goede verkrijgbaarheid van Thaise ingrediënten kunnen wij lekker koken uit The Curry Guy Thai. Alhoewel je waarschijnlijk heel veel al in huis hebt. We beginnen met het hoofdstuk Basisrecepten want Dan Toombs is geen tegenstander van kant en klaar currypasta’s maar maakt ze toch liever zelf. We maken ook verschillende bouillons en specerijenmengsels. Of ik ook de rijstnoedels zelf zal maken weet ik niet maar moeilijk is het zeker niet.
In het hoofdstuk hapjes en voorgerechten krijg je het recept om zelf kroepoek te maken. Een uitdaging maar ook dit is weer goed te doen.

Uiteraard staan de overbekende Thaise viskoekjes ook in het boek. De pittige garnalen in een krokant jasje zien er zo lekker uit! In een zeldzaam geval kom je een recept tegen dat je echt nooit zult maken. Eenvoudigweg omdat bijvoorbeeld soft shell krab hier niet verkrijgbaar is. Geeft niets. Dan maken we toch gewoon kippenvleugels met vissaus en knoflook? De keuze is zo groot dat je eerst het boek maar eens goed door moet lezen om te kijken waar je mee gaat beginnen. Mijn favoriet tot nu toe is de kipsaté met pindasaus die echt anders is dan bijvoorbeeld de Indonesische versie. Maar al bladerend heb ik iedere vijf minuten weer een andere favoriet. De tom yum gai (hete zure kippensoep) bijvoorbeeld.

Na de salades en soepen volgen een behoorlijk aantal klassieke curry’s. En daarna wat roerbakgerechten. We zien een hoofdstuk Noedels en echt heel fijn is het hoofdstuk Specialiteiten. Daar staan gerechten in die je met groot succes aan gasten kunt voorzetten. Thaise gestoomde zeebaars met limoen-knoflooksaus. Of pittige rode curry met varkensvlees en gember. Bij de barbecue gerechten zien we het tweede ‘dat gaan we niet doen’ recept. Deze keer is dat een recept met varkenshiel. En toch denk ik dat er mensen zijn die ze zullen bestellen bij de goede slager en het wel maken. Want het is wel watertandend lekker zoals Dan Toombs dat beschrijft. Aan het einde nog de rijst, sauzen en garnering met overheerlijke dips en kleine bijgerechten. Maak zelf sriracha en zeker de komkommer relish. En als laatste de desserts en dranken. Dat zijn er niet veel want dat is niet zo uitgebreid in Thailand. Erg lekker zijn de Thaise ijsthee en Thaise ijskoffie. Dranken die je heus niet alleen bij een maaltijd drinkt.

Mocht je bij het lezen van een recept vragen hebben dan kun je die tegenwoordig kwijt in de nieuwe Curry Chit Chaat Facebookgroep van Dan Toombs. Daar worden ook nog meer heerlijke recepten gedeeld en tref je meer fans van Dan Toombs.

Het is onmogelijk om uit al Dan’s kookboeken te kiezen en een advies te geven welke je zou moeten aanschaffen. Ze hebben allemaal hun eigen insteek en specialiteiten. Ze zijn allemaal de moeite waard. Maar nu eerste starten met The Curry Guy Thai. Op de website van Good Cook staat niet alleen het boek maar ook het recept voor Pad thai. Het is weer een voltreffer!

The Curry Guy Thai | Dan Toombs
Good Cook | €20,95
ISBN 9789461432568