Link naar Bol.com

Het is dat er onder de titel de tekst “Een persoonlijke verzameling recepten uit Tel Aviv” staat want daardoor weet je dat OREN een kookboek is. Ook de naam van de auteur, Oded Oren, zal bij maar weinig mensen een belletje doen rinkelen. Oded Oren is geboren en getogen in Tel Aviv en wist al jong dat hij kok wilde worden. Na de kookschool werkte hij in verschillende restaurants. Niet alleen in Tel Aviv maar ook in Parijs en het Verenigd Koninkrijk. Daar zou hij uiteindelijk zijn eigen restaurant openen met de naam OREN.

Oded noemt de gerechten in zijn boek eenvoudig en toegankelijk. Dat is zeker waar en toch zijn het vrijwel allemaal recepten met een eigen twist van de auteur. Slechts af en toe zie je een recept dat je in andere kookboeken ook aan kunt treffen. Maar voor de meeste recepten geldt dat niet. Na de inleiding starten we met de smaakmakers & bijgerechten. Na een paar kleine bijgerechten zoals labneh en za’atar maken we gepekelde groente. In het inkijkexemplaar kun je het recept zien. Wat opvalt is dat Oded graag een voorraad maakt en daar moet je wel op letten. Want voor deze gepekelde groente heb je echt een hele grote pan nodig. Naast 3 kilo groente gaat er ook nog eens 7 liter water in. Even verderop maken we 3 kilo ingemaakte komkommers.

De meeste recepten zijn echter in normale hoeveel heden. Een heerlijke eiersalade met gebakken ui. En een Libische smaakmaker met de naam Pipelchuma. Verderop in het boek gebruiken we die smaakmaker weer in recepten. Na de smaakmakers & bijgerechten volgen hoofdstukken met bijvoorbeeld pita’s, ingemaakte citroenen, tomaten en nog meer. De hoofdstukken zijn ook weer te zien in het inkijkexemplaar. Door het hele boek heen vinden we ook kleine recepten voor bijvoorbeeld sauzen. Naast de smulfoto’s van alle heerlijkheden zien we ook veel sfeerfoto’s uit Tel Aviv.

Oded hamert er meerdere keren op dat je ingrediënten van goede kwaliteit moet kiezen. Daar valt of staat het eindresultaat mee. De ingemaakte citroenen kennen we natuurlijk wel maar deze keer snijden we ze in schijfjes en gaan er ook knoflook en laurierblad bij in de pot. Doordat je ze in schijfjes snijdt zijn ze sneller klaar voor gebruik en maak je bijvoorbeeld de gegrilde karbonade met gekonfijte knoflook en ingemaakte citroen. Of tuinbonen met tomaten en ingemaakte citroen.

De meer dan 75 recepten zijn heel gevarieerd en geschikt voor de doordeweekse maaltijd maar ook een uitgebreid diner met gasten maak je uit OREN en dan zet je wel iets bijzonders op tafel. Ook tussendoortjes of een geraffineerde salade zijn ruim aanwezig. We maken veel zelf. Voor de ceasarsalade met gezouten sardientjes en laben kishk (een soort kaas die lijkt op rijpe ricotta) leggen we eerst zelf de sardientjes in het zout. Het ene gerecht is nog lekkerder dan het andere.

Oded Oren heeft met OREN zijn eerste kookboek afgeleverd. Laten we hopen dat het niet het laatste is. OREN is een heel fijn inspirerend boek.

Alle gerechten zien die je kunt verwachten? Download hier de pdf met het register.

Oded Oren | OREN
Good Cook | €29,95
ISBN 9789461432926