Link naar inkijkexemplaar op Bol

Roxy Pope en Ben Pook is een stel dat sinds 2016 samen  de website So vegan hebben. Destijds hebben zij hun website opgericht om meer mensen te inspireren plantaardig te gaan eten. Daarin zijn ze geslaagd want inmiddels hebben zij 615 duizend volgers op Instagram. Daarnaast hebben zij al twee kookboeken uitgebracht en is So vegan easy het derde boek. Verder is er ook nog een betaalde app met meer dan 400 vegan recepten. Kortom: een succesvol paar dat actief aanwezig is in de vegan wereld. De afgelopen jaren hebben zij twee kinderen gekregen en dat was hun inspiratie voor het nieuwste boek: So vegan easy, met als ondertitel: snelle en simpele plantaardige recepten met ingrediënten die je (waarschijnlijk) al in huis hebt. Kinderen kosten tijd dus met dit boek willen zij snelle gerechten op tafel kunnen zetten.

Wanneer je het boek ontvangt zal het je direct opvallen dat de omslag een soft cover is. Dat zie je tegenwoordig minder vaak en wellicht is dit gedaan om de prijs van het boek laag te houden. Na enkele bladzijden met introductie starten we al snel met de hoofdstukken. De indeling vindt plaats op basis van hoe lang je met een gerecht bezig bent. Zo heb je het hoofdstuk ‘15 minuten of minder’, daarna ’15-30 minuten’ en vervolgens ‘30 minuten of meer’. Het laatste hoofdstuk gaat over desserts. De meeste gerechten zijn bedoeld als avondmaaltijd maar hier en daar zien we ook lunch of snack opties. So easy vegan bevat invloeden uit de hele wereld. Zo zien we een Thaise curry met citroengras en kokos, maar ook een Chinese ‘hot and sour soup’ en Poolse bigos (een soort jachtschotel met vegan worstjes). De wat standaard recepten zoals Italiaanse pasta’s of Aziatische noedels zijn ook aanwezig. Nog een leuk en handig detail: bij de recepten staat onder in de hoek geschreven of het gerecht vriezervriendelijk, glutenvrij en/of eiwitrijk is. Daarnaast zie je soms uitgelicht dat je maar één bakplaat of één pan nodig hebt. Handig, voor als je niet veel afwas wil.

Roxy en Ben trachten een boek uit te brengen waarbij je alle ingrediënten in huis hebt. Mocht je al vegan eten, dan zal dat zeker zo zijn. Toch denk ik dat sommige producten (bijv. edamameboontjes, rozenharissa of kikkererwtenmeel) niet zo makkelijk verkrijgbaar zijn in de normale supermarkt. Aan het einde van het boek zijn enkele bladzijden gereserveerd voor een tabel met voedingswaarden per gerecht. Dit is iets wat voor mij nieuw is en dit zal voor sommige mensen die een speciaal dieet volgen een grote pré zijn. Je vindt hier informatie over het aantal calorieën, eiwit, vet, verzadigd vet, totaal koolhydraten, suiker en vezels.

Al met al kunnen we concluderen dat So vegan easy een toegankelijk en goed doordacht kookboek is voor iedereen die vaker plantaardig wil eten. Het is een boek dat je doordeweeks uit de kast zal pakken wanneer je een snelle(re) maaltijd wil bereiden zonder te veel poespas. Het liefste zou je iedere dag een uitgebreid diner op tafel willen zetten, maar we moeten ook realistisch blijven dat dat voor de meeste mensen geen haalbare kaart is. So vegan easy kost maar 22,99 euro, wat in deze tijd een koopje is voor een kookboek.

Roxy Pope & Ben Pook | So vegan easy | Spectrum | ISBN 9789000393213 | 22,99 euro