Alleen al op de website van Chateau de la Creuzette (gelegen in de Limousin in Frankrijk) ben je zo een uur zoet. Het kasteel, de foto’s, alle workshops en vergeet vooral de virtual tour en de video’s niet. De eigenaren Hardy Olivier en kunstenaar Louis Jansen Van Vuuren hebben het imposante Chateau in al zijn glorie gerestaureerd. Een verblijf in het kasteel zelf en een workshop koken of kunst volgen in de voormalige stallen of in de studio kan niet anders dan een droomvakantie zijn. De kookworkshops worden gegeven door bekende (Michelin) chefs en ook buiten de workshops om, tijdens een ‘gewoon’ verblijf, is de keuken van Chateau de la Creuzette van een hoog niveau.

De twee uit Zuid-Afrika afkomstige heren hebben hier een omgeving gecreëerd die zijn weerga bijna niet kent. Ouderwetse grandeur doet het verleden herleven maar dan wel met alle luxe die in deze tijd mogelijk is.
En dan verschijnt er een boek. Niet zomaar een boek maar een prachtige hardkartonnen doos met daarin twee boeken met de titel “Die Storie van ‘n Huis. Fabels en feesten van La Creuzette”. De doos bevat een dun boekje met zwart/wit foto’s met erin een ‘kookgids’ hoe je van bepaalde ingrediënten een verfijnde maaltijd samenstelt.
Maar dat boekje laten we snel achter ons. Het is leuk om te hebben maar het grote boek lonkt!

En wat een feest is dat. Een dikke hardcover met de geschiedenis van het kasteel en zijn vroegere bewoners en vooral veel recepten met schitterende foto’s. Een boek om bij weg te dromen en urenlang van te genieten. Wat moet het geweldig geweest zijn om zo’n kasteel te ontdekken en te restaureren en dat nu te kunnen delen met anderen die er net zo van zullen genieten.
Wie het boek doorbladert zal in eerste instantie wellicht denken dat de recepten van een zo hoog niveau zijn dat het voor de doorsnee hobbykok niet weggelegd is om ze te maken. Maar als je goed leest en vooral een goede voorbereiding treft dan valt dat nog best mee.

Het moeilijkste is nog dat het boek in het Zuid-Afrikaans geschreven is. Er is ook een Engelstalige versie maar daar moet je echt naar zoeken op internet. Het Zuid-Afrikaans is prima te lezen als het gaat om de historie van het Kasteel en de verhalen eromheen. Bij de recepten moet je even wennen aan sommige benamingen. Een knoffelhuisie fyngekap, haselneutmeel, suurlemoen of botter. Daar komen we allemaal wel uit en anders is Google je beste vriend. Het lezen van een recept vergt even wat ervaring maar ook dat is goed te doen. Twijfel je aan wat er staat, lees dan de tekst hardop en voor je het weet is het Zuid-Afrikaans ineens niet zo moeilijk meer.
Bij nader inzien zou ik zelfs de Zuid-Afrikaanse versie verkiezen boven de Engelstalige. Dat mooie Zuid-Afrikaans geeft een extra glans aan het boek.

Een boek om bij weg te dromen en vooral ook om uit te koken. Louis Jansen Van Vuuren en Hardy Olivier inspireren en geven je het zelfvertrouwen dat nodig is om te schitteren in de keuken.
En wie weet volg je ooit een kookworkshop in het Chateau de la Creuzette.

Zie de website van de uitgever voor een inkijkexemplaar.

Die Storie van ‘n Huis – . Louis Jansen Van Vuuren en Hardy Olivier – Quivertree Publications – ISBN 9781928209454 – €45,00 (600 ZA-Rand)

Die Storie van ‘n Huis