Wat gebeurt er als je ‘s werelds beste chef-koks, culinair journalisten en foodexperts vraagt wat hun favoriete culinaire bestemming is? Dan krijg je een lijst met 500 van de beste eetervaringen ter wereld. Er is geen recept te bekennen in het boek “Ultieme culi-bestemmingen” maar er valt desondanks veel te watertanden. De culinaire experts zijn niet allemaal namen die ons bekend voorkomen maar een aantal wordt keurig aan ons voorgesteld in kleine kaders waarin hun favoriete culinaire plaatsen en een ‘pasfoto’ staan. Daarnaast reizen we kriskras de wereld over en krijgen we 500 culinaire aanraders met daaronder een advies waar je die het best kunt gaan proeven.

Bijvoorbeeld nummer 210, cataplana de marisco. Een visschotel van de Portugese zuidkust. Eerst wordt een stukje over dit gebied geschreven met aanbevolen bezienswaardigheden en vervolgens wordt uitgelegd wat cataplana de marisco is en hoe die gemaakt wordt. Daaronder krijgen we de tip om die te gaan eten op de tweede verdieping van de vismarkt bij de haven in Lagos. Vaak zijn het eenvoudige zaken waar gegeten wordt maar soms komen we ook een bekend restaurant tegen. Zoals St. John (zie op onze site de recensie van het kookboek) waar we geroosterde mergpijpen met toast van zuurdesembrood en peterseliesalade eten.

Je proeft een lokale delicatesse veelal op een markt of bij een eetstalletje of in kleine restaurants die je wellicht zelf niet gevonden zou hebben. De culinaire beschrijvingen en tips volgen elkaar in rap tempo op. Er is geen lijn te ontdekken in de volgorde en zo vliegen we van Vietnam naar Japen en direct door via Suriname naar Amerika. Alle continenten komen aan bod en aan het eind van het boek heb je echt een wereldreis gemaakt.

Wie dol is op reizen en op eten zal op iedere pagina een feest aantreffen. Bekende gerechten maar ook heel bijzondere die je wellicht juist niet wil proeven komen we tegen. Mooie foto’s van de plaatsen, de gerechten en de mensen. Van België naar Myanmar en weer terug via Kopenhagen naar een Engels landhuis. We leren wat een hotspotrestaurant is. In de Chinese megastad Chongqing kun je uit 50.000 hotpotrestaurants kiezen. Met z’n allen rond een grote tafel en in het midden een grote pan kokendhete soep. Daar dopen we van alles in; vis, tofoe, rundvlees en varkensvlees. En omdat China nu eenmaal China is eten we dus ook het hele dier op. Wie dat niet wil kan zich altijd nog beperken tot de groenten.

Tja en in Peru eten ze cavia. En in Cambodja gefrituurde tarantula’s. Maar over het algemeen zien we toch voornamelijk gerechten die iedereen graag op tafel ziet. Maar die paar exoten horen er wel bij.
Wat een heerlijk groot en glossy boek bomvol informatie en lees- en kijkplezier. In alle opzichten smullen! Mede door de prijs is dit ook een heel mooi cadeau met de feestdagen.

Ultieme culi-bestemmingen – Lonely Planet – Kosmos Uitgevers – ISBN 9789021570679 – €17,50