Steve Hall van het kookkanaal Cooking with Shotgun Red is sinds december 2018 niet meer onder ons. Zijn website en YouTubekanaal blijven voorlopig bestaan. In bovenstaand filmpje laat Steve zien hoe je zoetzuur maakt van de schil van een watermeloen. Hij doet dat op zijn eigen breedsprakerige manier. Opvallend hoe lang van stof Amerikanen zijn als het om kookvideo’s gaat. Ik zet het recept hieronder met wat aanpassingen want het kan soms wat simpeler. Maar voor het grootste deel volg ik het filmpje dus het is de moeite waard om te bekijken.

Maak een watermeloen formaat bowlingbal schoon. Laat een klein beetje van het rode vruchtvlees aan de schil zitten. Haal het groen van de schil met een dunschiller en snij de overgebleven watermeloenschil met het kleine randje vruchtvlees nu in kleine blokjes.
Doe de blokjes in gesterilieerde potten en vooral niet aandrukken. Laat wat ruimte voor de azijn. En wat mij betreft mag er in iedere pot ook een laurierblad bij.

We maken een mengsel van 1,5 cup water, 1,5 cup appelcider azijn (witte azijn is ook prima) en 1,5 cup suiker.
Je ziet dus drie dezelfde hoeveelheden als je een cup gebruikt. Die heb je vast in huis en zo niet, dan neem je een melkbeker. Maar omrekenen kan ook. Dan krijg je 300 gram suiker, 375 ml water en 375 ml azijn.
Verwarm het mengsel om de suiker op te lossen. Doe er een halve theelepel chiliflakes bij (of verkruimel een gedroogd chilipepertje), 1 theelepel zwarte peperkorrels en 3 eetlepels zout.
Maak je wel vaker zoetzuur? Dan kun je uiteraard ook je eigen recept gebruiken.

Dan moet het mengsel afkoelen en wat doet Steve? Die zegt, volgende keer neem ik wat minder water en dan doe ik er ijsblokjes bij om het afkoelen te versnellen. Mijn tip is om eerst dit mengsel te maken en als het staat af te koelen de meloen schoon te maken. Iets handiger.

Giet het azijnmengsel over de meloenblokjes en zet de potten ondersteboven. Als ze helemaal afgekoeld zijn gaan ze de koelkast in. Je mag na vier dagen al proeven maar lekkerder is om ze zo’n 2-3 weken te laten staan. Af en toe keren.

Heel lekker als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.