Kookboek De Zilveren Lepel Chocolade

Link naar inkijkexemplaar op Bol

De Zilveren Lepel is een bekend begrip wanneer je het hebt over de Italiaanse keuken. Iedereen kent wel het kenmerkende dikke rode boek met daarin alle klassieke Italiaanse gerechten. De afgelopen jaren kwamen er nog meer titels bij in deze kookboekenserie. Zo recenseerden we eerder De Zilveren Lepel bakboek. De Italianen begrijpen goed dat dat nog niet genoeg zoetigheid is want ze hebben een nieuwe klassieker op de markt gebracht: De Zilveren Lepel – Chocolade.

In dit hardcover kookboek ontdek je de lekkerste chocoladerecepten met wit, puur, melk en ruby chocolade. Voordat het tijd is om de keuken in te duiken, krijg je informatie over hoe een chocoladeboon uiteindelijk chocolade wordt zoals wij hem kennen. Daarna is het tijd voor het aanleren van 30 technieken die zo kenmerkend zijn voor het werken met chocolade, zoals tempereren, omhullen en bonbons maken. Het fijne is dat hierbij stap-voor-stap foto’s staan, zodat je de basisprincipes om te werken met chocolade goed in de vingers krijgt. Daarna is het tijd om aan de slag te gaan met de 100 recepten. Van de bekende klassiekers die iedereen kent maar ook recepten met een moderne twist.

We zien zeven hoofdstukken en beginnen met eenvoudige cakes en taarten. Daarna uitbundige desserts, koekjes en baksels, chocoladesnoep, vla, mousse en pudding, semifreddi en ijsdesserts en we sluiten af met dranken. Kortom: het gebruik van chocolade in al zijn zoete vormen komt voorbij. De verticale chocolade-pistachetaart, een truffeltaart met wasabi en de crème brûlée van roze chocolade met roze-peperkorrels springen er wat mij betreft uit.

Over de vormgeving is tot in detail nagedacht. Je krijgt per recept, aangeduid met pictogrammen, informatie over de voorbereidingstijd, kooktijd op het fornuis, baktijd in de oven, de rusttijd, houdbaarheid in de koelkast en houdbaarheid in de vriezer. Dat de houdbaarheid in de koelkast en vriezer in een bakboek wordt benoemd, is iets dat ik nog niet eerder ben tegengekomen. Tevens wordt met pictogrammen aangegeven wanneer een recept glutenvrij, zuivelvrij, vegan en/of vegetarisch is, wanneer het 30 minuten of minder duurt om het recept te maken en wanneer het 5 ingrediënten of minder bevat. Nu zal je vast denken dat dit zorgt voor een overvol en chaotisch boek, maar niets is minder waar. De vormgeving is strak, modern en overzichtelijk. Er is zelfs nog voldoende ruimte over om ingrediënten, benodigdheden en moeilijkheidsgraad te benoemen.

Al met al kunnen we concluderen dat De Zilveren Lepel – chocolade een heel volledig boek is over het werken met chocolade. Het is wat mij betreft niet een klassiek Italiaans boek, want ik zie invloeden en smaken vanuit de hele wereld voorbijkomen in de receptuur. De prijs is zoals we gewend zijn van De Zilveren Lepel (€49,99), maar voor een standaardwerk van een dergelijke omvang en kwaliteit mag je dat best vragen. De recepten zijn tijdloos en voor elke gelegenheid zal je dit boek weer uit de kast trekken.

De Zilveren Lepel – Chocolade | Unieboek Spectrum | ISBN 9789000392261 | €49,99