Ik vind niks vermoeiender dan na een drukke werkdag in het donker thuis te komen en vervolgens nog te moeten gaan nadenken over een gezonde avondmaaltijd als afsluiting van die lange dag. Maar toen ontdekte ik de slowcooker als mijn personal chef in de keuken. Bij thuiskomst je deur opendoen om verwelkomd te worden door de heerlijke geuren van je avondeten is een cadeautje dat ik mijzelf graag gun. Het vereist wel een routine om ‘s ochtends je ingrediënten in de slowcooker te doen en de slowcooker op standje laag ook aan te zetten. Maar mocht je geen ochtendmens zijn, maak je geen zorgen. ‘s Avonds de voorbereidingen plannen en dan ‘s ochtends alleen nog je slowcooker aanzetten werkt ook prima.

Alle recepten in Het vegetarische slowcooker kookboek zijn bereid in een slowcooker met een inhoud van 6,5 liter en dat is groot genoeg voor een gezin van vier tot zes personen. In de inleiding krijg je duidelijke instructies over hoe je een slowcooker moet gebruiken. Dat is fijn, want bij de aanschaf van de slowcooker zelf zat niet zo’n uitgebreid instructieboekje. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten wat het verschil is tussen de hoge en de lage stand van een slowcooker. Als je een gerecht uitzoekt dat vier uur op hoog moet, dan kan het ook op acht uur in de lage stand.

Het boek bevat niet alleen vijftig recepten voor hoofdgerechten, maar ook nog eens tien recepten voor een warm ontbijt en tien recepten voor zoete verwennerijen. Ontbijtrecepten zoals wentelteefjes met bosbessen en kaneel of een heerlijke shakshuka doen het vooral heel goed in het weekend. De hoofdgerechten zijn verdeeld in recepten met een bereidingstijd tot drieënhalf uur, en meer dan drieënhalf uur. Een prachtige bietenrisotto met Stilton en walnoten of een kokosdahl met paneer staan zonder veel werk vlot op tafel. Bij recepten die een langere bereidingstijd bedoelt men de tijd in de slowcooker; je hoeft niet zelf langer in keuken staan! Denk aan recepten voor een ‘ik geloof niet dat er geen vlees in zit’ paddenstoelbolognese of een prachtige Marokkaanse bastilla met zoete aardappel. Verrassend vond ik het recept voor moutbrood met zaden, want dat je ook brood kunt maken in een slowcooker wist ik nog niet.

Bij zoete verwennerijen staan recepten die zo in een restaurant op de kaart kunnen. Een hele mooie crème brûlée met Earl Grey thee bijvoorbeeld. Bij ieder recept staat precies voor hoeveel personen het gerecht is bedoeld en de tijd die je gemiddeld kwijt bent aan de voorbereiding plus de bereidingstijd in de slowcooker. Alle gebruikte ingrediënten zijn vers en makkelijk verkrijgbaar bij de supermarkt. Tot slot treffen we een register op ingrediënt aan, wat weer fijn is als je iets zoekt om te maken met de overgebleven groente uit de koelkast. Het vegetarische slowcooker kookboek is een feestje voor de smaakpapillen en het ultieme kookboek voor de eigenaar van een slowcooker.

Zie meer van Libby Silvermann op Instagram

Het vegetarische slowcooker kookboek | Libby Silbermann
Veltman uitgevers | €15,–
ISBN 978 90 483 1973 2