Als er een nieuw kookboek van Sergio Herman uitkomt dan zijn de verwachtingen altijd hoog gespannen. Deze sterrentopkok van formaat heeft op culinair gebied misschien wel alles al bereikt wat er te bereiken valt. Als je de interviews van de laatste tijd leest dan lijkt het wel alsof hij op een punt in zijn leven is gekomen dat hij meer gaat genieten in plaats van altijd maar keihard te werken. Hij zal wel nooit stoppen met steeds weer iets nieuws te beginnen maar er is wat meer rust in zijn doen en laten. Die rust komt ook terug in het nu verschenen HOMMAGE met 50 mosselrecepten voor eenvoudige bereidingen.

Het is met recht een hommage geworden. Aan zijn ouders die hem de basis gegeven hebben om te bereiken wat hij bereikt heeft. Aan Zeeland waar hij een sterkte band mee heeft. Aan zijn gelukkige jeugd in het mosselrestaurant Oud Sluis van zijn ouders. En vooral een hommage aan het magische zwarte goud van Zeeland: de mosselen.
Na het voorwoord volgt een mooi stuk geschiedenis over hoe voor Sergio de liefde voor mosselen begon. We krijgen wat basistechnieken voorgeschoteld en er zijn dingen die je moet weten over mosselen voor je aan het koken slaat. En al snel gaan we aan de slag.

De titel op de cover spreekt van ‘eenvoudige bereidingen’. In eerste instantie was ik daar wat sceptisch over want vrijwel niets wat Sergio doet is eenvoudig. Hij is een topkok in hart en nieren en wat voor hem vrij simpel is kan voor de thuiskok wel een uitdaging blijken. Maar eerlijk is eerlijk de recepten zijn echt prima te maken.
Natuurlijk zie je aan alles dat je hier te maken hebt met een sterrenkok. Alle recepten zijn uiterst origineel en geraffineerd tot en met. De hoofdstukken zijn verdeeld in Koken, Stomen, Bakken en Encore. Er zijn basisbereidingen en adviezen wat je drinkt bij de mosselgerechten. Tussen die hoofdstukken door lezen we meer over het Zeeland van vader Ronnie Herman en over de mosselvissers.

Er is veel te lezen in HOMMAGE en vooral ook te zien. Veel van de (food)foto’s zijn van de bekende culinair fotograaf Kris Vlegels. De teksten zijn deels geschreven door Gilles van der Loo. Voorwaar geen kleine namen in de kookboekenwereld. Aan alles is te zien dat er veel tijd en aandacht besteed is aan het boek en dat er louter deskundige handen aan te pas gekomen zijn.

En ja, de recepten. Zoals gezegd zijn ze geraffineerd en origineel. Ze nodigen stuk voor stuk uit om een keer op tafel te zetten. Of het lukt om dezelfde prachtige opmaak te creëren zoals Sergio dat doet zal blijken. Maar proberen moet je het zeker. De reislust van Sergio komt terug in gerechten als Indian buttermosselen en in een gerecht als couscous, mosselen, saffraan, gezouten citroen en ras el hanout. De mosselen in de pan, snel en simpel met sambal doen je watertanden. Trouwens, dat is met alle recepten het geval. In het inkijkexemplaar kun je een aantal recepten zien.

Voor de liefhebbers van mosselen is HOMMAGE echt een must-have van de bovenste plank.
Chapeau voor de makers van dit mooie boek!

HOMMAGE | Sergio Herman
Nijgh & Van Ditmar | €32,50
ISBN 9789038811420