De food vibes van Eric Ivanidis en Marcelo Ballardin

Link naar inkijkexemplaar op Bol

DOOR73 is een kookboek van Eric Ivanidis en Marcelo Ballardin. Die laatste kennen we al van het bijzondere boek OAK. Zie hier de recensie. Ze hebben elkaar jaren geleden ontmoet bij restaurant Pure C van Sergio Herman en hadden direct een klik. Marcelo komt uit Brazilië en Eric uit Griekenland. Ze verlieten Pure C om de restaurants OAK en daarna DOOR73 te starten. En nu is het de beurt aan DOOR73 om een eigen kookboek te lanceren.

Beiden beginnen met een voorwoord waarin zij vertellen over de hechte en bijzondere band die ze hebben. Die band maakt dat ze elkaar stimuleren in hun culinaire prestaties. En die zijn niet mis.
Tussen de hoofdstukken met recepten door lezen we over hun leven en samenwerking. Hoe ze familie werden en hun families met elkaar verweven raakten. Ze kwamen van Brazilië en Griekenland naar Zeeland en vandaaruit naar het bruisende Gent. Het zijn mooie en inspirerende verhalen die een fijne aanvulling zijn op de recepten.

Maar die recepten zijn toch het belangrijkst. Genoten we in het kookboek OAK van de culinaire kunsten van Marcelo Ballardin, nu is het de beurt aan Eric Ivanidis. Je ziet direct dat er sprake is van een andere achtergrond. Zijn Griekse roots zijn hier en daar onmiskenbaar aanwezig. Maar we zien ook wat Aziatische invloeden. Het levert een spektakel aan verfijnde gerechten op. We beginnen met een paar cocktails van Hannes Verniers die in restaurant DOOR73 de cocktails maakt.
Daarna zien we vijf hoofdstukken met de titels Starters, Comfort, Trust, Discovery en Desserts.

Bij het doornemen van de receptenindex overviel me al een gevoel van ‘wouw!’. Spannende gerechten die nieuwsgierig maken. Soms komen ze bekend voor. Zoals Moussaka of Oma’s gehaktbroodje met aardappelpuree. Ze zijn zeker heel goed maakbaar voor de thuiskok maar niets is echt gewoon bij Eric. Altijd is het een gerecht dat onmiskenbaar door een topchef is gemaakt. Af en toe zie je ingrediënten die je als thuiskok moet vervangen of, als het kan, weglaten. Dat komt gelukkig sporadisch voor en hier en daar krijgen we een alternatief. Vrijwel alle verder gebruikte ingrediënten zijn goed verkrijgbaar.

Wat maken we dan zoal? We beginnen met een Tzatziki van rode biet of Kippenvleugels met barbecuesaus en aioli. Of we kiezen voor Aubergine alla parmigiana. En daarna wellicht de Gepocheerde kabeljauw in rode curry. De Boterbonen met sambal zijn een smaakbom en heb je geen boterbonen dan kies je voor sperziebonen. Het ene overheerlijke gerecht na het andere trekt aan ons voorbij. En, zoals al eerder gezegd, heus ook voor de thuiskok prima te maken. En je zet beslist iets bijzonders op tafel.

Met DOOR73 leveren Eric Ivanidis en Marcelo Ballardin een prachtig boek af waarin je op speciale gelegenheden zeker een gerecht zult vinden dat je graag op tafel zet. DOOR73 is een met liefde en veel plezier gemaakt kookboek en dat straalt van iedere pagina af.

DOOR73 | Eric Ivanidis en Marcelo Ballardin
Lannoo | €34,99
ISBN 9789401492669