Samarkand. Ik had er nog nooit van gehoord. Wie weet nou waar Samarkand ligt? Ik denk maar weinig mensen. En het is toch simpel te vinden. Je gaat bij Istanbul rechtdoor richting China en als je dan in de buurt van Tadzjikistan komt dan ligt aan je linkerhand Samarkand. Het is een stad in Oezbekistan en het ligt ook een klein beetje in de buurt van Afghanistan.
Samarkand werd in de 14e eeuw voor Christus gesticht en was een oase-stad. De stad werd enorm welvarend omdat ze op de zijderoute lag en de schakel vormde tussen het Midden-Oosten en China. De stad heeft een roerige geschiedenis en het is de moeite waard daar eens over te lezen op Wikipedia en er ook eens rond te lopen via Google Streetview.

Behalve al die informatie op internet is er nu ook een prachtig boek van National Geographic met de titel Samarkand met verhalen en recepten uit Centraal-Azië. De schrijfsters van het boek zijn Caroline Eden en Eleanor Ford. Caroline Eden schrijft over reizen in The Guardian, Financial Times en The Telegraph. Ze is correspondent voor BBC Radio 4 in Centraal-Azië en Kaukasus-correspondent voor hetzelfde radiostation. Eleanor Ford is receptschrijver en redacteur van the Good Food Channel en BBC Good Food Magazine. In het boek staat heel veel informatie over Samarkand en de regio daaromheen met heel veel mooie foto’s. Daaraan kun je zien wat een adembenemend mooie stad het is met een hele oude en rijke cultuur waar nog veel van is overgebleven. De informatie over de regio laat zien dat er prachtige vakantiebestemmingen zijn. Zo is Ysyk-Köl één van de grootste bergmeren ter wereld en geliefd strandvakantiegebied met alle luxe die daarbij denkbaar is. Daar heb je toch allemaal geen idee van.

Maar de nadruk van het boek ligt op de gerechten uit Centraal-Azië en het is duidelijk dat er veel invloeden zijn vanuit de Arabische wereld. De recepten zijn een mengselmoes van de geschiedenis die zijn sporen heeft nagelaten in Samarkand. Alle handelaren, reizigers en veroveraars hebben hun steentje bijgedragen aan de spannende keuken van deze regio en vooral Turkse invloeden zijn goed zichtbaar. Het boek heeft negen hoofdstukken met overheerlijke recepten die vrijwel allemaal voorzien zijn van een zeer smakelijke foto van het eindresultaat.
Groene olijvensalade met walnoot, Paddenstoelenkaviaar, Rundersjaslieks met tahin-pistachesaus, Geroosterde bloemkool met pistachnoten en dragon en bijzondere zaken als Dragonlimonade, Zoethoutmeringues, Brosse amandel-sesamkaramel met gember.
De salades en groentegerechten zijn ook prachtig. Auberginerolletjes met walnootvulling of Pittige wortels van de Koryo-saram (Koryo-saram = Koreaanse personen).

Alle gebruikte ingrediënten zijn goed verkrijgbaar en de recepten heel goed maakbaar. De verhalen en informatie over de regio zijn om van te smullen en je kunt alleen maar hopen dat National Geographic nog veel meer van dit soort redelijk onbekende delen van de wereld op deze manier voor ons zal openbaren. Het boek Samarkand is een feest!

Fontaine Uitgevers – €24,95 – ISBN 9789059567184

Koop bij bol.com