Tijdens het lezen van het boek Gelukskoekje van Ann Mah zou je al snel gaan denken dat in China alles om eten draait. Misschien is dat vaak ook wel zo. Eten is erg belangrijk en er komen dan ook de nodige hapjes en maaltijden voorbij in deze roman. De hoofdpersoon Isabelle Lee verhuisd van New York naar Beijing en alhoewel ze Chinese is spreekt ze amper de taal. Ze gaat in Beijing bij haar zus wonen alhoewel ze die nauwelijks kent. Het boek is uitstekend geschreven met veel inlevingsvermogen en veel details over het leven in China. Het is lachen en huilen maar het boek blijft vlot en luchtig om te lezen. De schrijfster weet genoeg humor in het boek te verwerken om het leuk te houden. Het leest heerlijk weg. Wel krijg je veel trek in Chinese hapjes van dit boek.

Ann Mah is een culinair journaliste met inmiddels twee boeken op haar naam. Ze woont afwisselend in New York en Parijs en aangezien haar man een diplomaat is wonen ze ook nog weleens op andere plekken. Haar tweede boek “Mastering the Art of French Eating” is helaas nog niet vertaald. En het is nog wel een boek waarmee ze prijzen gewonnen heeft. Haar boeken zijn inmiddels in negen talen vertaald. Maar lees vooral met haar eerste boek Gelukskoekje. Met recht een roman om van te smullen.

Het verhaal:

Na een catastrofale fout die het eind van haar carrière betekent, verruilt Isabelle Lee de bladenwereld van New York voor die van het hippe Beijing. Een overgang die minder makkelijk is dan ze denkt, want hoewel Isabelle van Chinese afkomst is, weet ze van de taal maar weinig. Haar woordenschat reikt niet verder dan huis-tuin-en-keukenchinees.

Gelukkig is dit keukenchinees nét genoeg om aan de slag te kunnen als culinair recensent van het plaatselijke expatblad. Maar naast de cultuurschok die Isabelle te verwerken krijgt, dient zich nog een uitdaging aan: haar zus Claire, een gevierd advocate die zich moeiteloos begeeft in de jetset van de stad. Isabelle heeft haar al jaren niet meer gezien maar nu woont ze, bij gebrek aan geld, zelfs bij haar in huis. De tegenstelling tussen de zussen had niet groter kunnen zijn.

Tel daarbij de nodige hilarische misverstanden en een halfbakken affaire en Isabelle vraagt zich af of haar vertrek uit New York wel zo’n verstandige keuze is geweest…

Uitgeverij de Kern – €10,99 – ISBN 9789032511654

Hier de blog van Ann Mah

Koop bij bol.com