Zou iemand bij het opruimen zo dom geweest zijn? Het is mij ook eens overkomen, ik geef het toe, maar bij die ene keer bleef het. Maar goed, door die actie van een onbekende ben ik nu in het bezit van een “vroege” Donna Hay: Stijlvol Tafelen (1998). Wat leuk om dat exemplaar eens naast de nieuwste te leggen en het verschil te zien.
De nieuwste uitgave van Donna heet Life in balance, een nieuwe kijk op vers eten. Het formaat is afwijkend, soft cover en breed zodat de fraaie foto’s nog mooier uitkomen. Daar waar in Stijlvol Tafelen alles licht-lichter is en veel foto’s in dezelfde kleurtoon laat zien, is Life in Balance meer barok met sprankelende kleuren die van de pagina’s spatten. Wat is groente toch prachtig! Je krijgt er trek van.

Life in Balance is het antwoord van Donna op de powerfood- en superfoodtrend die onverminderd doorgaat. “In dit boek vind je mijn alledaagse feelgood-recepten aangevuld met superfoods uit de natuur” vertelt ze ons in het voorwoord. In een aantal hoofdstukken zit een katern: smallere pagina’s met een afwijkende bladstructuur waarin we kennismaken met supergroenten, granen, zaden & noten, meelsoorten en suikers.
De minder gangbare ingrediënten vind je achter in het boek uitgelegd met daarbij een suggestie waar ze te verkrijgen zijn (toko, natuurvoedingswinkel, Turkse winkel etc.). Net als het receptenregister op alfabet. En voor die enkeling die niet weet wie Donnay Hay is –zijn die er nog?- tref je ook nog een biografie aan achter in het boek.

We beginnen de dag met een goeie, gezonde start vol ontbijtrecepten. Daarna is het groen-groener-groenst met heerlijke groentegerechten. Door de donkere achtergrondkleur, en het gekozen lettertype in wit is de bereiding niet al tijd even goed te lezen. Pas vanaf het hoofdstuk Granen is er weer een lichte achtergrond met donkere letters.

In het hoofdstuk Eiwitbommen komen zowel vlees, vis als vegetarische gerechten aan bod. Maar vreemd genoeg ontbreken bonen (er staan wel wat linzengerechten verderop in het boek). Bonen zijn immers supergezond en een goede eiwitbron. Het gedeelte Gezond + mager bevat volop smakelijke, lichte gerechten.

In de hoofdstukken Powersnacks en Betere baksels + traktaties wordt volop gekookt en gebakken met superfoods. Boerenkool, matcha, dadels, kokosolie, rauwe cacao en ahornsiroop om maar wat te noemen. Het voorziet in een behoefte maar het is niet ieders “cup of tea”. Er blijft trouwens genoeg heerlijks over als je geen keukenkastje vol met bovengenoemde ingrediënten hebt staan.

Want oh wat staan er watertandende recepten in! Wat dacht je van salade van kip, venkel en edamame, sushibowls met zilvervliesrijst, gegrild lamsvlees met ras el hanout. En zo gaat het maar door, pagina na pagina; boekweitpannenkoekjes met banaan, harissalinzen met ingelegde ui, chocolade-pindakaasplaatgebak. Kortom, je kunt er met veel plezier in bladeren maar ga vooral koken uit Life in Balance, een nieuwe kijk op vers eten.

Spectrum – € 29,99 – ISBN9789000351602
Koop bij bol.com