We worden de laatste jaren overspoeld door vegan kookboeken. Dan komt er wellicht een moment dat je denkt het allemaal wel gezien te hebben. En loop je het risico om een heel fijn vegan kookboek te missen. Zoals het boek Vegan zoals je het nog nooit proefde van Chef Yolan en gastvrouw Tekla van restaurant Lento in Hasselt. Dit restaurant won een aantal jaren op rij de prijs voor het beste vegan restaurant van België. De recepten zijn dan ook restaurantwaardig maar zeker goed te maken door de thuiskok. Er wordt ook veel aandacht besteed aan de presentaties en het zijn dan ook prachtige gerechten om te zien. We mogen een recept plaatsen en konden vrij kiezen. Dat was niet makkelijk dus via een pol op twitter heb ik de volgers uit drie gerechten laten kiezen. Er kon gekozen worden uit de Bloemkool Hotwings met barbecuesaus, Börek met amandelricotta of Vitello Tonnato. Die laatste is het geworden. Het zijn alle drie  voorgerechten. Als je op een groot scherm het boek bij Bol.com bekijkt dan is er een inkijkexemplaar waar je de index kunt zien. Dat geeft een goed beeld van wat je kunt verwachten.

Vitello Tonnato van knolselderij

Ingrediënten voor 4 personen
Voor de knolselderij:
100 ml groentebouillon
2 uien
1 sjalot
1 knoflookbol
1 wortel
1 bosje tijm
3 blaadjes laurier
1 knolselderij
olijfolie
peper en zout

Voor de tonnato:
3 eetlepels veganaise
1 eetlepel gezouten kappers
1 eetlepel vegan worcestersaus (soms zit hier ansjovis in)
1 eetlepel citroensap
25 gram vegan tonijn

Voor de garnering:
appelkappers
rucola
basilicumblaadjes
olijfolie
peper en zout

Bereiding:
Neem voor de knolselderij een grote ovenschaal en verwarm de oven voor op 150 °C. Giet de bouillon in de ovenschaal. Snijd de uien, sjalot, knoflook en wortel in grove stukken.
Maak hiervan in de ovenschaal een bedje voor de knolselderij. Leg de verse tijm en laurier er ook bij. Was de knolselderij goed en wrijf hem in met olijfolie. Kruid met peper en zout. Leg hem op het bedje en zet de ovenschaal ca. 3 uur in de oven. Laat afkoelen en snijd de knolselderij daarna in dunne plakken.

Mix alle ingrediënten voor de tonnato in een maatbeker.
Breng op smaak met peper en zout.

Bestrijk het bord met de tonnatosaus en leg hier de dunne plakjes knolselderij op. Doe er nog een beetje saus over en garneer met appelkappers, rucola en basilicumblaadjes.
Breng op smaak met olijfolie, peper en zout.

Zoals je ziet op de foto zijn er ook hier en daar wat in piepkleine blokjes gesneden tomaat toegevoegd. Dat is voor de kleur wel een aanrader. Red.

Vegan zoals je het nog nooit proefde | Tekla Vancleynenbreugel
Uitgeverij Lannoo |€25,99
ISBN 9789401479394