Wie een liefhebber is van het programma Masterchef zal zeker de naam George Calombaris herkennen. Hij is jurylid van de Australische Masterchef, volgens kenners de leukste versie die er is, en timmert al jaren aan de culinaire weg.
George Calombaris is een Australiër met veel Grieks bloed en die combinatie zien we terug in zijn kookboek Greek. Het boek begint met een aantal pagina’s over George zelf en met name met lofprijzingen aan zijn adres. En die lofprijzingen komen niet van de minsten in de culinaire wereld. We lezen een paar regels van Antonio Carluccio en een langer stuk van Heston Blumenthal en nog wat klinkende namen. Leuk om te lezen maar waar het natuurlijk werkelijk om gaat zijn de recepten.

En die zijn verrassend en uitermate origineel. Zeer maakbaar voor de doorsnee kok en ook bijzonder genoeg voor de wat meer geroutineerde keukenprinsen en prinsessen. De recepten zijn niet authentiek Grieks maar een combinatie van Grieks, Australisch en George Calombaris. Ook de uitvoering van het boek is origineel. Tekeningetjes en dikke viltstift teksten. De hoofdstukken Griekse snacks, Dips, Pasta, Souvlaki, Streetfood, Mama’s recepten, Salades, Desserts, Drank en Basis rollen vlot voorbij. Zeer smakelijke kleuren- en zwart/witfoto’s completeren het grote zware boek.

De originele titels van de gerechten staan in het Engels en met viltstift geschreven boven de recepten maar daaronder staat netjes in een leesbare letter de Nederlandse vertaling. Ook de moeder van George kan er wat van want zij leverde een paar heel bijzondere recepten aan. Het doorbladeren alleen al is een feest en de keuze waar te beginnen moeilijk. Van een simpele Cracker met avocado, tomaat en parmezaan tot Ravioli met geblakerde prei, amandelen en feta. Van Gebraden varkensvlees met toursi en torikafteri tot Met ouzo samengeperste watermeloen met kaneelyoghurt, amandelen en munt. Alles ziet er even overheerlijk uit.

Het boek eindigt met een dankwoord en een duidelijk register. Wie op zoek is naar een kookboek waar je daadwerkelijk veel plezier aan zult beleven en waar echt bijzondere maar vooral maakbare recepten in staan zal blij zijn met Greek.

Uitgeverij Good Cook B.V. – € 29,95 – ISBN 9789461431479

Koop bij bol.com