Claudia Roden, de grande dame van de Joodse en Midden-Oosterse keuken, neemt ons in Med mee terug naar de Middellandse Zee.

Med

Dit boek is gebaseerd op gerechten die Claudia Roden de afgelopen decennia heeft verzameld en die haar zijn bijgebleven. Toen de kinderen vijfendertig jaar geleden uitvlogen, sloeg zij ook opnieuw haar vleugels uit en bezocht allerlei landen rond de Middellandse Zee. Hoe verschillend de landen en keukens soms ook lijken, ze hebben minstens evenveel gemeen; in ingrediënten, bereidingswijzen en keukengerei. Mediterrane gerechten zijn simpel en sober, vlees stond vroeger zelden op tafel en veel werd ingemaakt voor later. Deze zogenaamde cuccina povere oftewel armeluiskeuken is inmiddels zeer geliefd. Maar er zijn ook verfijnde rijke  gerechten die hun oorsprong kennen in het Ottomaanse Rijk met zijn hoofdstad Constantinopel (het huidige Istanboel).

In Med staat koken voor vrienden en familie centraal. Het overgrote deel van de recepten zijn nieuw, de keukens van Frankrijk en Italië zijn goed vertegenwoordigd naast de zuidelijke mediterrane landen. Dit is Claudia’s verzameling van wat voor haar het beste van de mediterrane keukens is. We kunnen alleen maar blij zijn dat deze dame op leeftijd nog steeds zo actief is en ons blijft verrassen met verrukkelijke gerechten.

Lees vooral ook Claudia’s fascinerende levensverhaal en haar wenken over het plannen van een maaltijd. Hierna volgen de recepten zelf. In acht hoofdstukken volgen Hapjes vooraf, Soepen, Salades en koude groentegerechten. Dan is het tijd voor Warme groenten, Granen, Vis en zeevruchten of Vlees en gevogelte. Tot slot nog een hoofdstuk met Desserts en gebak.

Med is veel meer dan een opsomming van recepten. Yotam Ottolenghi verwoord het perfect: ‘Claudia’s boek leest alsof je bij haar aan tafel zit, met alles gewoon, precies zoals het hoort. Schuif aan voor het eten, blijf aan tafel voor de verhalen’.

Voor wie toch een beetje een indruk wil krijgen noem ik hier wat gerechten op. Groentecouscous, Egyptische rode linzensoep, gebakken polenta-kaasblokjes, zoetzure gegrilde courgettes met munt, pissaladière en Pavarotti’s lievelingspasta (tomaat, knoflook en basilicum). We zijn nog niet klaar; witte bonen met venusschelpen (alubias con almejas), gebakken vis met komijn en tahinsaus, kip met druiven en gekruid gehakt op een bedje van aubergine-yoghurt. Bij de desserts en het gebak vind je zowel een Franse citroentaart als Turkse yoghurtcake of Marokkaanse walnotenkoek.

Eigenlijk is er maar één advies: koop Med. Omdat ik zeker weet dat je er veel uit gaat koken. Wil je alvast een kijkje nemen dan kan dat hier.

Claudia Roden – Med, Een kookboek – Fontaine uigevers – ISBN 9789464040814 – €32,00