Rachel Lambert woont en werkt in Cornwall waar ze wildpluk cursussen geeft en schrijft over wildpluk en koken. Je kunt een kijkje nemen op de Engelstalige site wildwalks southwest. Wild en zoet is haar laatst verschenen boek. De titel verraadt al dat dit boek je laat zien hoe je je zelfgeplukte ingrediënten kunt verwerken tot zoete lekkernijen, drankjes en in zoete baksels.

Link naar Bol.com

Voor het gemak is Wild en zoet ingedeeld naar seizoen. We reizen van frisgroene blaadjes in de lente naar winterse wortels. Voor elk voedsel uit de natuur is er een ideaal moment om te plukken of te oogsten. In een globaal overzicht laat Rachel zien welk deel van de plant wanneer op zijn best is. Ook tref je een schematisch overzicht met smaken (zoals bijvoorbeeld citrusachtig, aards of kruidig) en intensiteit van wilde ingrediënten. Zo is duizendblad licht aromatisch en munt sterk verkoelend.

Na een pagina met basisbenodigdheden zoals zakmes, handschoenen voor het plukken zelf, een staafmixer en suikerthermometer plus potjes en flessen voor de verwerking, volgen de recepten zelf. Per seizoen en per plant zie je een dubbele pagina vol informatie (en beeld) wanneer, waar en hoe je kunt plukken. De recepten die daarop volgen zijn – uiteraard- stuk voor stuk zoet, maar zeer gevarieerd en fantasierijk.
Brandnetel verwerkt Rachel in een venkel-brandnetel siroop, in een honingcake en tot energieballetjes met citroen en cashewnoten. Van veldzuring maak je ijs, gaspeldoornbloemen droog je om te verwerken in koekjes met glazuur van diezelfde gaspeldoornbloemen. Het feit dat je de ingrediënten eerst zelf moet plukken en dan moet verwerken, alvorens je ze kunt gebruiken in een recept maakt een en ander wel bewerkelijk. Maar dat lijkt me logisch en geen bezwaar als je geïnteresseerd bent in een boek als Wild en zoet.

De zomer is bij uitstek geschikt voor een roze rozencake of rozen-watermeloengranita. Van kamille kun je jam maken in combinatie met ananas en leent zich samen met kokos prima voor een ijslolly. Berenklauw zaad verzamel je pas als de planten gedroogd zijn. En als je zeker weet dat het geen reuzenberenklauw is, want die zijn giftig. Van het zaad kun je samen met suiker en amandel een snack bakken.

Wellicht dat sommige recepten je iets te ver gaan. Zelf zal ik bijvoorbeeld niet snel kleefkruidzaad gaan verzamelen om ‘koffie’ van te maken. Maar andere recepten in Wild en zoet zijn zeer eenvoudig; bramenlimonadesiroop of bramen-appelcurd is zo gemaakt. En met vlierbessensiroop maak je eenvoudig vlierbessen-chocoladesoufflé. Glazuur van rozenbottelsiroop siert koekjes. Zelfs de wilde lijsterbes is, mits eerst ingevroren en daarna gekookt, te verwerken tot een bitterzoete marmelade.

De winterrecepten zijn beperkt tot twee planten; de wortel van de grote klit en de paardenbloemenwortel. Ook die weet Rachel verrassend te gebruiken. Brouw je eigen klitbier of bak een sinaasappel-paardenbloemtaart. Maar waarschijnlijk heb je ook nog een voorraad zelfgemaakte siropen en jams om de winter mee door te komen.

Wild en zoet is een origineel boek dat je anders laat kijken naar het grasveld, de berm en braakliggend terrein. Pluk je ingrediënten voor zelfgemaakte zoetigheden en bak met de seizoenen mee.

Wild en zoet – Rachel Lambert – uitgeverij Sterck & De Vreese – ISBN 9789464710045 – € 24,90